Почиње четврти Самит енергетске будућности

Срна
Почиње четврти Самит енергетске будућности

ТРЕБИЊЕ - У Требињу данас почиње четврти Самит енергетске будућности "СЕТ Требиње 2023", који ће отворити предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Самит, за који се пријавило 720 учесника, одржава се под слоганом "Енергетска стабилност западног Балкана", а организују га "Електропривреда Републике Српске", град Требиње и предузеће "СЕТ Требиње".

Церемонији свечаног отварања у 12.10 часова присуствоваће и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Жељко Будимир. Најављено је и њихово обраћање на самиту.

Организатори су најавили да ће се скупу обратити и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто. Предвиђен је и билатерални састанак Додика са Сијартом.

Према најави организатора, на свечаној церемонији отварања самита требало би да се обрате и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто, генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић и директор "Електромреже Србије" Јелена Матејић.

Након отварања Самита услиједиће пленарна сесија "Убрзање регионалног одрживог плана и прелаз на чисту енергију - улога ЕУ", а потом девет панела током три дана трајања самита, односно до петка, 24. марта, када се овај скуп завршава.

Одговоре на кључна питања енергетске будућности, учесници Самита ће током три дана скупа имати прилику да чују од готово 40 водећих лидера у електроиндустрији из земаља региона, који учествују на осам одвојених панела.

На панелима ће се говорити о темама важним за развој енергетског сектора и усклађености законодавства у државама региона у овој области са директивама ЕУ, енергетском политиком и процесом интеграције.

Стручњаци ће на панелима разговарати и о развоју енергетске инфаструктуре, повезивању у региону, како се носити са високом цијенама енергије у регији, декарбонизацији, безбједноси енергетског сектора, као и о одржавању енергетских постројења.

-Трендови децентрализације, дигитализације и електрификације велики су потенцијал за револуцију електроенергетског система. Све већи удио обновљивих извора у производњи електричне енергије и уједно њихов утицај на електроенергетски систем постављају све веће захтјеве на убрзани развој самог система - наводе организатори.
У рад Самита укључени су дословно сви релевантни представници енергетског сектора у региону, водећи људи домаћих компанија и институција које обликују индустрију, пословни лидери и креатори енергетских политика, те врхунски домаћи и међународни стручњаци из области енергетике.

Истовремено, како се наводи, због све веће децентрализоване производње електричне енергије у непосредној близини потрошача или код самих потрошача, снабдјевачима постаје тешко задовољавати све промјењивију понуду и потражњу.

Управо у вези са тим у први план све више долазе појмови и техничка рјешења као што су складиштење енергије, микромреже, прилагођавање потражњи и мјере енергетске ефикасности.

Самит ће бити одржан под покровитељством Владе Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Четврти Самит енергетике биће одржан у Културном центру у Требињу и трајаће до 24. марта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана