Почела изградња прве вјетроелектране у Српској вриједне 130 милиона КМ

Срна
Почела изградња прве вјетроелектране у Српској вриједне 130 милиона КМ

НЕВЕСИЊЕ - На подручју општине Невесиње данас је почела изградња прве вјетроелектране у Републици Српској - Вјетроелектране "Гребак" у коју ће инвеститори из Њемачке уложити 130 милиона КМ и која је највећа на подручју БиХ.

Почетак радова озваничили су министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, начелник Невесиња Миленко Авдаловић, извршни директор Вјетроелектране "Гребак" Миралем Чампара, посланик у Народној скупштини Републике Српске Илија Таминџија и предсједник Скупштине општине Невесиње Момчило Вукотић.

Вјетроелектрана ће бити снаге 6,6 мегавата и годишње производити око 180 гигават-часова и битно утицати на структуру укупно произведене електричне енергије у Републици Српској, односно повећати обим енергије која се добија из обновљивих извора.

Ђокић је истакао да је још прије четири године, када су се појавили њемачки инвеститори заинтерсовани да на овој локацији граде вјетропарк, препознао важност овог пројекта који може обогатити привреду Републике Српске, те да је био истарајан да се пројекат почне реализовати.

- С овим пројектом данас потврђујемо отвореност Републике Српске према иностраним инвестицијама - рекао је Ђокић и додао да је Ерик Прајслер, као већински власник у њемачком предузећу, већ изградио неколико вјетропаркова у Њемачкој и другим европским државама и има велико искуство у изградњи и управљању оваквом врстом енергије.

Ђокић је рекао да је било много опструкција овог пројекта, али да је све успјешно превазиђено и да ће од овога пројекта корист имати и инвеститор и енергетски систем Републике Српске, али и општина Невесиње која до сада никада није имало оволику инвестицију.

Он је напоменуо да ће у изградњу Вјетроелектране "Гребак" бити укључена и домаћа предузећа, а биће запослен и значајан број људи.

Министар енергетике и рударства Српске нагласио је да постоје планови за изградњу и других вјетропаркова на подручју Републике Српске, а први који је могуће градити је Вјетропарк "Хргуд" на подручју општине Берковићи, као и Вјетропарк "Трусина" на подручју Невесиња.

- Република Српска улази у једно ново подручје енергетског развоја, подстичући изградњу енергетских објеката који производе зелену енергију користећи обновљиве изворе енергије - рекао је Ђокић.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић захвалио је њемачким инвеститорима, Влади Српске, ресорном министарству, Електропривреди Републике Српске и свима који су дали допринос да се заврше све процедуралне ствари и да почне реализација овог великог инвестиционог пројекта.

- Данас на позицију Грепка и Вилењака долазе машине, надамо се да ће вјетропарк бити завршен за двије године и да ће Невесиње добити први енергетски објекат из зелене енергије. Општина Невесиње ће од овог вјетропарка на годишњем нивоу имати око милион марака у буџету - рекао је Авдаловић.

Он је додао да се овим пројектом отварају и друге велике могућности и пројекти на превоју Гребак.

Извршни директор Вјетроелектране "Гребак" Миралем Чампара захвалио је општини Невесиње и Министарству енергетике и Влади Републике Срспке који су имали велико разумјевање и професионалан однос према инвеститорима.

- Ради се о великом пројекту. Вјетроелектрана ће бити инсталисане снаге 66 мегавата и имаће годишњу производњу око 180 гигават сати. Појединачно турбине су 6,6 мегавата и најсавременије које се почињу производити у овом моменту и биће их десет - рекао је Чампара.

Он је додао да једна турбина производи годишње толико енергије да може снабдијевати око 4.500 домаћинстава, скоро цијело Невесиње.

- Висина турбина је 102 метра и тежине 300 тона челика, а елисе су распона 155 метара. Највећи проблем је транспорт тих елиса, али ће бити примјењена најновија технологија - навео је Чапмара.

Он је нагласио да ће Вјетроелектрана "Гребак" бити завршена за 24 мјесеца и бити прикључена на далековод Мостар - Невесиње.

- Ова енергија иде на тржиште. Влада Републике Српске нема обавезе да субвенционира нити да прихвата ову енергију - навео је Чампара.

Чампара је додао да ће бити изграђено и око девет километара приступних путева.

Вјетроелекрана "Гребак" ће до краја 2022. године бити прикључен на мрежу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана