Почела дводневна конференција “Интернационализација-бизнис рестарт”

Срна
Почела дводневна конференција “Интернационализација-бизнис рестарт”

ТРЕБИЊЕ - Дводневна конференција “Интернационализација-бизнис рестарт” о јачању интелектуалног власништва и трансферу технологија у области зелене мобилности, почела је данас у Требињу у организацији Привредне коморе Републике Српске.

Директор Сектора за економско-правне послове у Привредној комори Републике Српске Драгана Кокот изјавила је новинарима да је фокус на иновативним рјешењима и заштити интелектуалног власништва.

Кокотова је рекла да је у оквиру ове дводневне конференције замишљено да првог дана, односно данас, буде одржано предавање за привреднике о теми почетка пословања.

“Неминовно се морамо дотаћи услова у којима послујемо у посљедња три мјесеца, по томе смо бирали тему да привредницима обезбиједимо једну добру цјелодневну обуку о томе како започети, односно обновити своје пословање и како реаговати на ситуацију изазвану оваквим појавама које нисмо могли предвидјети”, рекла је Кокотова.

Према њеним ријечима - другог дана конференције биће представљања производа и софтверских рјешења домаћих компанија.

“Имаћемо прилику да се упознамо о софтверским рјешењима која прате стање у виноградима и воћњацима. То је сјајно иновативно рјешење за све који се баве узгојем и прерадом својих производа, како могу на адекватан, једноставан, напредан начин да прате шта се дешава са биљкама у погледу свих услова који утичу на њихов развој и на квалитет и обим приноса”, навела је Кокотова.

Она је рекла да је други производ, такође, у вези са информационим технологијама, а ријеч је о модуларној соларној клупи.

Кокотова је навела да је на конференцији предвиђено предавање о заштити интелектуалног власништва са аспекта домаће регулативе, при чему ће фокус бити на заштити патента, жига, индустријског дизајна и географског поријекла.

Градоначелник Мирко Ћурић захвалио је организаторима што су Требиње изабрали као мјесто гдје ће бити одржана конференција, истакавши да је привреда важна.

Ћурић је изразио наду да ће теме које ће бити заступљене на конференцији бити од помоћи и градској управи, али и привредницима из Требиња и Херцеговине.

“Свјесни смо ситуације да се велики број производа како у Републици Српској, тако и у БиХ увози. Ово је сада прилика да размислимо, да видимо шта је то од производа што би ми могли овдје да производимо, а онда које услове треба испунити да би се неки производ зашитио”, рекао је Ћурић новинарима.

Ћурић је истакао да је у Требињу у посљедње вријеме значајно унапријеђена пољопривреда.

“Постоји одређена инфраструктура која је била неопходна. Прије свега, то су системи за наводњавање које смо добрим дијелом већ урадили, тако да су се сада стекли услови да повећамо производњу али и да пратимо, уз подршку Привредне коморе и Министарства привреде и предузетништва Републике Српске, да нам помогну да све оне производе које у наредном периоду будемо производили и заштитимо”, рекао је Ћурић и додао да ће тиме бити омогућен извоз и повећање цијене.

Конференцији у Требињу присуствује и министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана