Плате радника прњаворског “Рибњака” зависе од ситне рибе

Анита Јанковић Речевић
Плате радника прњаворског “Рибњака” зависе од ситне рибе

БАЊАЛУКА - Прњаворски “Рибњак” у стечају планирао је овог прољећа порибљавање са неколико тона рибе, али због недостатка новца план је пропао, па плате радника и измирење овогодишњих обавеза зависе од веома мале количине јединки које су у водама.

Предузеће “Рибњак” тренутно послује без прихода, а прву зараду очекују тек крајем године за када је планиран излов рибе, а новцем од продаје планирају да исплате једнократне накнаде запосленим који сада раде без плате.

Прошлог прољећа уз помоћ Владе Српске од 100.000 КМ рибњаци су порибљени са 4,5 тоне млађи и захваљујући томе су крајем новембра прошле године успјели изловити око 17 тона рибе, а новцем од продаје измирили су све обавезе које су настале у току стечајног поступка, почевши од плата, пореза и доприноса према радницима, трошкова струје и воде.

Стечајни управник прњаворског “Рибњака” Радомир Предојевић каже за “Глас Српске” да су исто планирали да ураде и ове године, али нису успјели обезбиједити потребна средства.

- Тражили смо од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС новац за те намјене, али помоћ је изостала, а сада и да је добијемо касно је јер постоје прецизни термини кад се врши порибљавање. То је март или крај априла, тако да је то сада немогуће - рекао је Предојевић и додао да је порибљавање за ово предузеће било круцијално.

Према његовим ријечима, због свега тога приходи ће на крају године највјероватније бити симболични.

- Да смо обавили порибљавање и хранили рибу, увећали бисмо њихову тежину и на крају године, када се врши излов, имали бисмо озбиљан приход. Овако зарада зависи од нешто мало рибе коју смо зимус оставили у води јер је била ситна. Хранићемо је, али зависи колико ће ње преживјети, јер имамо доста губитака због корморана који се уназад двије, три године појављују у великим јатима. Искрено се надам да ћемо уз добро одржавање и хранидбу имати повољан приход да измиримо текуће обавезе за ову годину, будући да других обавеза немамо. То би за нас био велики успјех - казао је Предојевић.

Он је истакао да је основи циљ да сачувају вриједност стечајне масе те да “Рибњак” буде самоодржив док се не види каква ће бити коначна судбина, односно да ли ће бити предмет продаје.

- Вриједност стечајне масе према процјени која је урађена је око 10,5 милиона марака, али ја вјерујем да ћемо чак и увећати ту вриједност јер са пуно пажње приступамо одржавању рибњака, приступних путева, одводних и доводних канале, то је сада у далеко бољем положају када је покренут стечај тако да је самим тим и већа вриједност - рекао је Предојевић.

 Прњаворски “Рибњак” се простире на око 860 хектара површине подијељене на 22 рибњака и 12 зимовника гдје се чува изловљена риба. У предузећу је на уговор о дјелу запослено шест радника којима се на крају године исплаћује једнократна накнада за свих 12 мјесеци.

Управници

Радомир Предојевић је био први стечајни управник у овом предузећу, а након што је смијењен стечај су водиле још двије његове колегинице. Када је “Рибњак” доспио у жижу јавности у јулу 2021. године због угинућа велике количине рибе, а како би се ситуација иоле довела у ред, на мјесто стечајног управника тада је именована Наташа Косић која је успјела да санира рибњак и створи услове за излов рибе. Одлуком Вишег привредног суда у Бањалуци Предојевић је у децембру 2021. поново враћен на мјесто управника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана