Плате обућарима скочиле и до 20 одсто

Милијана Латиновић
Плате обућарима скочиле и до 20 одсто

Бањалука - Повећан обим посла и недостатак квалификоване радне снаге повећали су плате у појединим фабрикама обуће у Републици Српској и за 20 одсто, а у погоне су примљени и нови радници.

Ни обућарску индустрију није заобишао масовни одлазак радника, због чега послодавци на све начине покушавају да сачувају квалитетан кадар како би у предвиђеном року успјели да одговоре на захтјеве купаца. 

Директор и власник которварошке Фабрике обуће “Дермал” Раденко Бубић каже за “Глас Српске” да су погони тог предузећа у Котор Варошу и Кнежеву у потпуности попуњени.

- Од почетка године смо запослили око 100 радника у обје општине и сада су нам капацитети на кнап, све док не обезбиједимо додатни простор у Кнежеву, гдје бисмо онда могли запослити још радника. Тамо сада дио погона ради у двије смјене с обзиром на повећан обим посла - рекао је Бубић и додао да “Дермал” тренутно запошљава 880 радника.

Бубић истиче да имају чак и више посла у односу на капацитете предузећа.

- Радимо паралелно модни, радни и војни програм, имамо добро тржиште, тако да је ситуација сада добра - рекао је Бубић нагласивши да већину произведене обуће испоручују фирмама из Њемачке, Аустрије и Словеније.

Нагласио је да су свим запосленим у овој години повећали и плате, које су далеко изнад републичког просјека у овој бранши.

- Плате смо повећали за око 20 одсто, тако да је просјечна плата запослених код нас око 730 марака - истакао је Бубић.

И у Фабрици обуће “Санино”, која у погонима у Дервенти и Прњавору тренутно запошљава око 850 радника, посла има за још бар 150 радника.

- Дешавају се позитивни процеси у нашој бранши јер иностране фирме показују појачан интерес за ове просторе и обим посла се константно повећава. У разговору са партнерима настојимо пронаћи начин како да створимо услове да се повећа цијена рада како бисмо радницима исплатили веће плате - рекао је директор и власник “Санина” Радован Пазуревић.

Додао је да је од почетка године ово предузеће запослило 15 нових радника, те да је недостатак квалификованог кадра највећи проблем са којим се суочава обућарска индустрија.

- Повећали смо плате запосленима за 19,6 одсто, а промијенили смо и систем исплате топлог оброка. У појединим предузећима су годинама истицали како радници имају већа примања него код нас, а све из разлога јер су исплаћивали топли оброк у новцу, док су се наши радници хранили у ресторану. Након анкете коју смо спровели међу запосленима, и ми топли оброк у износу од 6,29 КМ исплаћујемо у новцу - додао је Пазуревић.

Предсједник Синдиката текстила, коже и обуће РС Данко Ружичић истиче за “Глас Српске” да је просјечна плата у текстилној, кожарској и прерађивачкој индустрији у овој години повећана.

- Просјечна плата у овој бранши износила је 556 КМ, док се у овој години осјећа благи тренд повећања, па имамо компаније у којима просјечна плата није испод 640 КМ. Има простора да плате још расту јер тренутни износи не могу покрити синдикалну потрошачку корпу - рекао је Ружичић.

Школовање

Иако сви који заврше обућарски смјер могу добити посао и прије него што узму диплому у руке, ове године заинтересованост за тај смјер била је слаба.

Након другог уписног рока у средње школе директор бањалучке Школе  ученика у привреди Драгољуб Вуковић казао је да су, од планираних седам, успјели да упишу само четири одјељења, те да се за текстилну струку пријавило двоје, а за смјер обућара шесторо дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана