Плаћање пореза услов за развој економије

Милијана Латиновић
Плаћање пореза услов за развој економије

БАЊАЛУКА - Стабилан порески систем кључни је механизам развоја и јачања земље, а важан фактор стабилности јесте изграђен порески морал, истакли су у Пореској управи Републике Српске (ПУРС).

Директор ПУРС-а Горан Маричић нагласио је да плаћање пореза не мора имати негативну конотацију у друштву уколико се грађанима укаже на користи које имају од извршавања пореских обавеза, додајући да је порески систем неизоставан дио свих економија свијета и “точак” без којег исте не би могле опстати.

- Без обзира да ли сматрамо да су високи или мали, превеликог обима или специфични, разумљиви или неразумљиви, прогресивни, регресивни или неутрални, праведни или мање праведни, битно је да порези треба да буду плаћени и битно је да грађани знају да од плаћања пореза имају и користи, а не само обавезу - истакао је Маричић.

Додао је да плаћање пореза зависи и од ставова људи о питању трошења прикупљених пореза од стране државе и  висине пореских намета.

-  Зато је један од приоритета Пореске управе да укаже на користи плаћања пореза, те да је новац пореских обвезника потребан и када се одређена услуга не користи. Уколико не бисмо плаћали порез за већину грађана услуге јавних институција биле би прескупе. Бесплатно образовање,  здравство, вртићи и школе, државне институције и пројекти од јавног значаја само су неке од потреба грађана на које се троши њихов новац - навео је Маричић.

Пореска управа и у овој години спроводи медијску кампању у циљу јачања пореског морала грађана под слоганом “Порез плаћај, Српску јачај”.

- Порезе треба плаћати, јер они представљају услов развоја економије, стварају предуслове за капиталне инвестиције и на тај начин се осигуравају неопходна средства за боља, ефикаснија јавна добра која ће служити на добробит свим грађанима - истакли су у Пореској управи.

Наглашавају да значајне напоре улажу у промотивне медијске кампање а све у циљу да грађани схвате значај и користи које имају од плаћања пореских обавеза.

- Веома је битно и да порески службеници промијене свој начин размишљања према пореским обвезницима, које треба да третирају као клијенте, којима ће бити на услузи, са великим поштовањем и уважавањем. Управо на томе радимо и кроз пројекат “Јачање капацитета пореских администрација у БиХ”, заједно са Пореском управом Шведске и остале три пореске администрације у БиХ - истакли су у Пореској управи.

Активности

У Пореској управи РС подсјећају да су протеклих година спроводили бројне активности које су утицале на порески морал грађана, као што су посјете средњим школама и порески часови о значају пореза и пореског система, едукације за представнике медија, студенте и средњошколце. Осим тога, израђивали су и брошуре и приручнике.  По први пут крајем прошле године организована је и тродневна манифестација “Дани отворених врата Пореске управе РС”, којом су жељели показати јавности да су отворена институција на услузи свим грађанима.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана