Пилетина ускоро креће ка ЕУ

Анита Јанковић-Речевић
Пилетина ускоро креће ка ЕУ

Бањалука - Иако су двије домаће кланице прије мјесец и по дана добиле зелено свјетло за извоз пилетине на тржиште Европске уније, из БиХ још није извезен ни грам тог меса, а према најавама произвођача, први камиони са робом ускоро ће кренути ка Западу.

У Канцеларији за ветеринарство БиХ кажу да су, након што је БиХ уврштена на списак земаља којима је одобрен увоз меса перади у ЕУ, извршили контролу кланица компанија “Мади” и “Бровис”, које су претходно поднијеле захтјев за извоз пилећег меса на тржиште Европе.

- Након тога смо информацију прослиједили Европској комисији, која ју је у складу са својим процедурама прослиједила свим државама чланицама на консултације. Пошто није било примједби, обје кланице су уврштене на списак оних којима је одобрен увоз пилетине у ЕУ, а листа је ступила на снагу 15. маја - рекли су у Канцеларији за ветеринарство.

Наглашавају да је извоз меса перади из “Мадија” и “Бровиса”,  с обзиром на то да су надлежна тијела испунила све правне и логистичке претпоставке, могао кренути средином маја.

- Сав посао у вези с извозом сада је на тим компанијама и њиховом менаџменту, који треба да се пробију на тржиште ЕУ и нађу трговце са којима могу реализовати посао - додали су у Канцеларији за ветеринарство БиХ.

Директор компаније “Мади” Маид Јабанџић за “Глас Српске” каже да интензивно раде на проналажењу купаца.

- Дуго смо чекали ту дозволу, све је још фришко, тако да за сада ништа нисмо извезли, али тренутно сам у Швајцарској и преговарам са потенцијалним купцима. Нешто договарамо и са другим земљама, тако да се надам првом извозу “Мадија” веома скоро - рекао је Јабанџић. Оцијенио је веома значајним то што је домаћим компанијама напокон одобрен извоз.

- Сигуран сам да ћемо у наредном периоду захваљујући томе моћи повећати производњу и запослити нове раднике - рекао је Јабанџић.

Маркетинг менаџер групације “Акова импекс”, у склопу које послује и компанија “Бровис”, Неџад Биберовић каже да за сада, упркос дозволи, не планирају извоз.

-  Потребе домаћег тржишта за пилетином су порасле, тако да тренутно немамо довољних количина меса. С обзиром на то да нам је домаће тржиште приоритет, не знамо када ћемо кренути с извозом. Купаца у Европи има, то није спорно, спорне су нам количине - рекао је Биберовић.

Прерађевине

Како “Глас Српске” сазнаје, процедуре у вези с извозом прерађевина од пилећег меса у ЕУ још нису завршене.

- Надамо се да ће то бити ускоро и ми већ планирамо да прве камионе са робом пошаљемо средином августа. Имамо разрађено тржиште с обзиром на то да наша фабрика у Словенији већ снабдијева потрошаче у Европској унији - рекао је директор компаније “Аргета” у БиХ Самир Бродовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана