Пилетина јефтинија због увоза

Анита Јанковић Речевић, Дејан Јовичић
Пилетина јефтинија због увоза

БАЊАЛУКА - Пилеће месо у Српској и БиХ појефтинило је протеклих дана за око десет процената, а на пад цијена највише је утицао увоз јефтине пилетине из Турске.

Истакао је то за “Глас Српске” потпредсједник Координације удружења перадара-живинара БиХ и директор компаније “Мади” из Тешња Един Јабанџић, наглашавајући да је ситуација на тржишту житарица и даље изузетно тешка и непредвидива. 

- До пада цијене пилећег меса дошло је махом због увоза јефтине пилетине из Турске, која се овдје сортира, након чега завршава на полицама маркета, што је за мој појам донекле илегално. С друге стране житарице, као најважнији импут производње, нису појефтиниле ни фенинг и цијене су абнормално високе - рекао је Јабанџић.   

Он је истакао да је веома незахвално прогнозирати шта ће се дешавати са цијенама пилетине у наредном периоду.

- Нажалост, БиХ нема властиту производњу житарица и потпуно смо зависни од страног тржишта и глобалних кретања - нагласио је Јабанџић и додао да одобрени увоз кукуруза из Србије није много олакшао домаћим произвођачима, будући да цијена те житарице није смањена.   

Директор кланице перади “Перутнина Птуј” из Повелича код Српца Велибор Поповић нагласио је да ће, уколико дође до снижења цијене сировина, доћи и до додатног пада цијене готових производа.

- Када је ријеч о кукурузу, који је основна житарица за производњу сточне хране, у фебруару прошле године цијена тоне износила је 330 КМ, ове године од 630 до 650 КМ, а у првој седмици маја тона кукуруза била је 730 КМ. Проблем имамо и са набавком сировина, а ту је и поскупљење електричне енергије од јануара за 43 одсто - рекао је Поповић.

Предсједник Удружења перадара РС Ђуро Цвијић сматра да у наредном периоду неће доћи до значајног појефтињења пилећег меса.

- Цијена пилећег меса живе ваге тренутно износи око три КМ по килограму, а кад се на то обрачуна клање, обрада, радници и све друго што прати производњу до момента продаје, јасно је да малопродајна цијена не може бити знатно нижа него што је сада - казао је Цвијић.

Протеклих мјесеци потрошачи у Српској и БиХ суочавају се са драстичним поскупљењем готово свих животних намирница, а килограм пилећег филеа, који је у просјеку коштао између 10 и 12 КМ, у једном моменту достигао је чак 16 КМ. 

Потражња

Иако је у протекле двије године пандемија вируса корона доста утицала на привреду Српске, према ријечима Велибора Поповића, у раду кланице “Перутнина Птуј” није било већих проблема.

- Не можемо се пожалити да смо имали потешкоће јер је продаја била задовољавајућа, можда чак и изнад очекивања. То је карактеристично за кризне ситуације јер се људи труде да прво обезбиједе залихе хране и лијекова - сматра Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана