Петричевић: Узвратна посјета представника руских компанија у септембру

Срна
Петричевић: Узвратна посјета представника руских компанија у септембру

Бањалука - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић изразио је задовољство чињеницом да је руска државна корпорација “Ростех” заинтересована да у септембру посјети компаније намјенске индустрије у Републици Српској, те усагласе и разраде план заједничких активности.

Петричевић је рекао да су представници ове корпорације данас изразили намјеру да са својим техничким тимовима приликом ове посјете у септембру створе што бољу слику и на основу ње креирају даље политике, у смислу улагања и заједничког пословања.

Он очекује да ће половином септембра или најкасније до краја тог мјесеца технички тим компаније “ОДК” посјетити компанију “Орао” у Бијељини, установити капацитете ове компаније, те да ли испуњава услове за ремонт мотора за хеликоптере, што би дугорочно ријешило проблеме овог колектива у Српској.

“Начелно је договорена и сарадња са компанијом жКретж у производњи апарата за пречишћавање зрака, који се користе у болницама, вртићима, али и у домаћинствима. Они су заинтересовани да се један дио производње кућишта за те апарате обавља у бањалучком предузећу жЌосмосж”, рекао је Срни Петричевић.

Он је додао да је договорено и да компанија “Крет” донира четири апарата за пречишћавање зрака за болнице, те да очекује контакте са њима у наредном периоду.

Вршилац дужности директора компаније “Орао” Биљана Марковић изразила је задовољство резултатима који су постигнути током састанака представника компанија из Републике Српске са представницима компанија у оквиру руске државне корпорације “Ростех” у области намјенске индустрије, а који се односе на развој сарадње и унапређење привредних односа.

“Договорено је да у септембру стручни тим компаније жОДКж посјети нашу компанију, те да дефинише могућности за стварање ремонтног капацитета на простору Републике Српске, о чему ће детаљније бити ријечи након посјете стручног тима”, рекла је Марковићева.

Из ресорног министарства је саопштено да су састанци одржани у оквиру радне посјете делегације Републике Српске, предвођене министром Петричевићем, Москви, гдје се одржава Међународни ваздухопловни самит “МАКС 2019”.

У делегацији Републике Српске су представници предузећа “Космос” Бањалука, “Орао” Бијељина и “Технички ремонт” Братунац који су одржали састанке са представницима руских компанија из намјенске индустрије “Рособоронекспорт”, “ОДК”- Корпорација мотороградње Русије, концерна “Калашњиков” и концерна “Крет”.

Саговорници су се усагласили да ће развој и увођење иновација у области економије, медицине, образовања и индустрије, те заједничко учешће у научно практичним конференцијама омогућити успостављање квалитетнијих услуга и производа, као и њихово пласирање на тржиште трећих земаља.

Усаглашено је да ће се у року од три мјесеца разради и усагласи план заједничких активности за реализацију пројеката из наведених области.

Делегација Српске је током два дана у Москви посјетила велики број излагача, имала прилику да се упозна о модерним производима из намјенске индустрије, те размијени информације и искуства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана