Петричевић: Привредници могу да рачунају на подршку Владе Српске

Срна
Петричевић: Привредници могу да рачунају на подршку Владе Српске

ЛАКТАШИ - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је данас да привредници у Српској могу да рачунају на подршку Владе и ресорног министарства.

Петричевић је напоменуо да Министарство и Влада Српске у посљење четири године пружају континуирану подршку прерађивачкој индустрији за набавку нових технологија и опреме да би била постигнута боља продуктивност и отворена нова радна мјеста.

-Важно је да сваки привредник може да рачуна на подршку Владе Српске и ресорног министарства из године у годину, те да могу планирати и своје инвестиције - рекао је Петричевић Срни у Великом Блашком код Лакташа гдје је са градоначелником Мирославом Бојићем посјетио металопрерађивачко предузеће "Вендом".

Он је навео да је ове године за подстицаје планирано 12 милиона КМ за разлику од прошле године када је на располагању било седам милиона КМ.

-Анализа је показала да смо том врстом подршке добили 400 нових радних мјеста, а да је комплетна прерађивачка индустрија генерисала вриједност инвестиција више од 65 милиона КМ. Ове године очекујемо да ће тај износ прећи 100 милиона КМ - рекао је Петричевић.

Он је подсјетио да је данас расписан јавни позив за додјелу око милион КМ подстицаја за мала и средња предузећа, те нагласио да ће, уколико буде велика заинтересованост, тај буџет бити и повећан.

Породична фирма "Вендом" Боре и Сандре Ђукановић, која производи контејнере за одлагање отпада, спада у категорију велихих фирми, запошљава 170 радника, те извози 99,9 одсто производа.

-Радимо према швајцарском стандарду и лиценцирани смо за све стандарде - рекла је Ђукановићева.

Ђукановићева је истакла да је у наредном периоду планирано инвестирање у производњу у једну од најнеразвијенијих општина у Српској уз подршку министарства и Владе Српске, гдје би за почетак било запослено 50 људи.

Она је навела да у овој фирми стално улажу у производњу и нова радна мјеста, а прошле седмице су запослена два млада инжињера.

-У процесу смо дигитализације од 2018. године, а све инвестиције у нове технологије раде се уз подршку Владе Српске и ресорног министарства те невладиних организација из иностранства - рекла је Ђукановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана