Пелета мањка јер нема сировине

Анита Јанковић Речевић
Пелета мањка јер нема сировине

БАЊАЛУКА - Кључни проблем произвођача пелета у Републици Српској је недостатак основне сировине због чега још нису успјели да подмире све потребе домаћег тржишта.

Истакао је то за "Глас" предсједник Асоцијације сертификованих произвођача пелета у БиХ Горан Ивановић након састанака одржаног у петак на којем су произвођачи разговарали о проблемима ове гране дрвне индустрије.

- Анализирали смо најаву о могућем продужењу одлуке за извоз пелета до краја године, идентификовали стварне проблеме наше индустрије и закључили да је недостатак сировине највећи. Чак и поред забране извоза обловине, која је на снази већ готово три мјесеца, имамо огромне проблеме са непоштовањем уговора за довоз сировине због чега радимо са мање од 50 одсто капацитета - жали се Ивановић и додаје да дрвопрерађивачи сматрају да одлука о забрани извоза обловине треба бити трајна. 

Он је истакао да су и поред недостатка сировине успјели да испоштују 90 одсто наруџби домаћих купаца по цијенама које су важиле током наруџбе.

- Да имамо сировине могли бисмо испоручити и огрев купцима који чекају. Ниједан сертификовани произвођач у БиХ нема робе на залихама, јер како пелет излази из производње тако се товари на камионе и испоручује купцима - прича Ивановић и наводи да је дио тржишта у БиХ неуређен, те да несертификовани произвођачи, који су и трговци, лимитирају испоруке.

Ивановић увјерава да тржиште БиХ неће још дуго остати "гладно" пелета, те да ће огрев до најкасније краја октобра добити и преостали купци.

- Резултати одлуке о забрани извоза, која истиче за десетак дана, заиста су постигнути, домаће тржиште је убрзано снабдјевено, а они који нису чекају да цијена падне на 350 КМ што је немогуће, јер су тренутни трошкови производње пелета од 450 до 480 КМ. Ако нас држава ограничи с цијеном које није рентабилна, стаћемо са производњом, нико неће радити са губитком - каже Ивановић.

Константно инсистирање на извозу, упркос томе што на домаћем тржишту успијевају продати све што произведу, Ивановић правда разликом у висини зараде, али и поштивањем уговора према ино-купцма.

- Произвођачи постижу ниску маржу када се узму у обзир цијене по којима се продаје пелет у БиХ.  На извозу инсистирамо, јер имамо и дугогодишње уговоре са ино-купцима и не можемо оставити те људе на цједилу нарочито јер су одржавали нашу производњу и када није било потражње за пелетом у БиХ. Такође, као озбиљан добављач пелета имамо прилику да се позиционирамо у Европи која је гладна енергије - рекао је Ивановић и додао да су сви сертификовани произвођачи пелета у БиХ спремни да држе ниске цијене овог енергента на домаћем тржишту, а да им се омогући извоз како би продали вишкове и остварили додатни профит на ино-тржишту. 

Још једном је упозорио да ће дио произвођача бити приморан да обустави рад ако одлука о забрани извоза буде продужена.

Плате

Горан Ивановић каже да предузећа која се баве производњом пелета запошљавају неколико хиљада радника којима исплаћују плате изнад просјека у дрвној индустрији и у Српској.

- Опрема с којом радимо је веома скупа, инвестиције су биле велике, неке колеге подизале су кредите да набаве све машине, сада морају враћати рате, а о томе, као и о нашим радницима, нико не размишља - прича Ивановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана