Пазар на “црни петак” тањи за 20 милиона КМ

Милијана Латиновић
Пазар на “црни петак” тањи за 20 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Иако су и ове године на “црни петак” у шопинг центрима забиљежене велике гужве, већина грађана је очигледно само разгледала излоге, што потврђује и податак да је пазар био за чак 20 милиона марака мањи него истог дана лани.

По узору на западне земље и домаћи трговци су за посљедњи петак у новембру, дан за шопинг и велика снижења, припремили занимљиве понуде за све шопингхоличаре. Међутим, судећи по промету преко фискалних каса, многи су ове године устукнули пред короном и куповину одгодили за неке боље дане.

Према подацима Пореске управе РС, укупан евидентирани промет преко фискалних каса у малопродаји у Српској 27. новембра ове године износио је 7,12 милиона марака, док су лани на “црни петак”, који је био 29. новембра, грађани спискали чак 27,65 милиона марака.

Економисти истичу да се протеклих година показало да се и у Српској све више усваја амерички концепт понашања и живљења, имајући у виду чињеницу да је Америка колијевка “црног петка”. Међутим, ове године ситуација је другачија с обзиром на пандемију.

- Све што се догађа протеклих мјесеци везујемо за корона кризу. И тако мали промет преко фискалних каса на “црни петак” посљедица је пада куповне моћи становништва. Видјели смо велике гужве у тржним центрима, није да људи није било, али очигледно је мало куповано - рекао је за “Глас Српске” члан Удружења економиста РС СЊОТ Предраг Дудуковић.

Додао је да се ни продавци нису баш прилагодили новонасталој ситуацији, па је и то сигурно један од разлога зашто су пазари тањи у односу на прошлогодишњи “црни петак”.

- Трговци су задржали ниво попуста какав је био и прошле године. Грађани су дефинитивно очекивали већа снижења с обзиром на пад куповне моћи и корона кризу. Када су дошли на лице мјеста, увјерили су се да снижења нису у складу са кризом, па су се многи вратили кући празних руку - каже Дудуковић.

У удружењима за заштиту потрошача кажу да се још на почетку пандемије видјело да се свијест грађана промијенила те да не убацују стихијски ствари у корпе у маркетима, већ у куповину одлазе са списковима. Додају да је очигледно да људи усљед кризе купују само неопходне артикле и троше само колико морају за основне животне потребе.

Онлајн куповина

Предраг Дудуковић истиче да има и оних који у вријеме пандемије радије купују путем интернета.

- Примијети се да је скочила онлајн продаја, али и плаћање картицама. То још није у истој мјери као у ЕУ, јер наш менталитет је такав да желимо да видимо и пробамо ствари прије него што их купимо - рекао је Дудуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана