“Павгорд” већински повјерилац “Шећеране”

Милијана Латиновић
“Павгорд” већински повјерилац “Шећеране”

БИЈЕЉИНА - Фирма “Павгорд” из Фоче откупила је сва потраживања радника “Шећеране”, као и потраживања неколико фирми, чиме је постала већински повјерилац овог бијељинског предузећа у стечају.

Рекао је то за “Глас Српске” предсједник Одбора повјерилаца бијељинске “Шећеране” Војислав Николић, додавши да је “Павгорд” откупио потраживања која су износила око девет милиона марака.

- На потраживања радника односило се око осам милиона марака, а преостали износ на потраживања предузећа која су била повјериоци у “Шећерани”, а која је заступао адвокат Фаик Мухић - појаснио је Николић, нагласивши да се клупко коначно почело одмотавати те да очекује да би у идућих мјесец требало да буде позната судбина “Шећеране”.

Николић је рекао да се чека сједница Скупштине повјерилаца да би биле извршене промјене и формиран нови одбор повјерилаца, у којем ће своје мјесто добити заступник фирме “Павгорд”.

Фочанска фирма је лани била заинтересована да купи “Шећерану” и за њу је нудила пет милиона марака, али је та понуда тада одбијена.

Имовина “Шећеране” годинама је продавана по цијени од десет милиона марака. Осим Бањалучанина Горана Вајкића, који мјерка “Шећерану” и за њу нуди 6,9 милиона марака, за то пропало предузеће су биле заинтересоване и фирме “Солтист” и “Саријел” из Турске, али у два наврата нису поштовале прописе и уплатиле депозит, тако да је продаја предузећа Турцима пропала.

Послије њих у трку за некадашњег гиганта ушла је и компанија “Нива” из Жабља у Србији, која се бави производњом медицинских средстава од газе и вате. Имали су намјеру да, након што купе фабрику, у њој прошире своју производњу и запосле 100 радника, али је и та понуда пропала. За “Шећерану” је био заинтересован и потенцијални купац из Кине Драган Гуру Ђурагин, али ни са њим није склопљен посао.

Посљедња на листи заинтересованих за ово пропало предузеће била је фирма “Унимонт” из Лознице, која се бави станоградњом, а с обзиром на то да није уплатила депозит у предвиђеном року, продаја је настављена по цијени од осам милиона марака.

Фабрика шећера зјапи празна већ 12 година.

Скупштина повјерилаца “Шећеране” прошле године донијела је одлуку да лицитације буду организоване сваких 15 дана и да се цијена спушта за 500.000 КМ, почевши од 9,5 милиона марака, а најнижи износ испод којег неће падати цијена је седам милиона КМ.

  Судија на потезу

Војислав Николић је рекао да је на посљедњој сједници Одбора повјерилаца донесена одлука да суд у року од седам дана закаже сједницу Скупштине да би био формиран нови одбор повјерилаца, с обзиром на новонасталу ситуацију.

- Рок који смо оставили судији истиче данас. Уколико не буде заказана сједница Скупштине, стечајни управник ће већ сутра расписати оглас о продаји “Шећеране” по цијени од седам и по милиона марака - рекао је Николић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана