"Павгорд" оживљава "Житопромет"

Љиљана Алексић
"Павгорд" оживљава "Житопромет"

Бијељина - Компанија "Павгорд" из Фоче започела је откуп потраживања повјерилаца некадашњег семберског гиганта како би касније у стечајном поступку наступила као стратешки инвеститор који ће "Житопромет" подићи на ноге.

Истакао је то у петак адвокат који заступа раднике "Житопромета" Милош Стевановић, нагласивши да је компанија "Павгорд" у власништву Гордана Павловића претходно купила "Павловић банку". Стевановић је истакао да та фирма намјерава да уложи око 15 милиона КМ у "Житопромет" те да је тај новац већ депонован на рачунима "Павловић банке" искључиво за ове намјене.

-  Исплатили смо дио и радницима. Жељели смо да им покажемо да је ово добра воља и свима ће бити понуђен радни однос веома брзо. Такође, очекујемо да ће стечајни поступак брзо бити отворен, након чега ће инвеститор кроз стечајни поступак путем суда покренути производњу у "Житопромету" - рекао је Стевановић.

Нагласио је да је у петак исплаћен један од највећих повјерилаца, једна од компанија из Сомбора која је раније продавала пшеницу.

- Инвеститор ће увести правило дневне ликвидатуре што значи да ко год овдје буде долазио да продаје биће исплаћиван истог момента када њихови камиони напусте "Житопромет" - рекао је Стевановић.

Додао је да у овом случају није ријеч, о како каже "атаку" на Слободана Павловића те да се с њим покушало више пута наћи рјешење за превазилажење проблема у предузећу.

- Није било друге могућности него да се отвори стечај - навео је Стевановић и додао да Слободан Павловић неће бити дио будућих потенцијалних улагања.

Стевановић истиче да је поновно покретање производње у "Житопромету" важно за цијелу РС, БиХ , бројне привреднике и хиљаде пољопривредника који ће моћи да продају пшеницу и кукуруз. Он додаје да је намјера да се кроз стечајни поступак понуди квалитетна цијена и да се компанија узме у закуп док се не уради програм реорганизације.

Радници су са великом радошћу дочекали вијести о новом инвеститору и најавама за покретање производње.

- Већ годину чекамо ове вијести, а за нас је најважније да ће нови инвеститор покренути производњу. У "Житопромету" је остало 113 радника, а нови инвеститор ми је рекао да ће сви радници бити позвани на посао. Радићемо са брендом са којим смо и до сада радили и то је за нас најважније, јер су наши производи били препознатљиви на тржишту - навео је предсједник Синдиката у "Житопромету" Душан Томић.

Након што је покренут предстечајни поступак у "Житопромету"  Окружни привредни суд у Бијељини оставио је рок од 30 дана привременом стечајном управнику да сагледа стање у предузећу и достави извјештај тој правосудној институцији, а ново рочиште заказано је за  26. новембар.

  Дуговања

Милош Стевановић каже да су дуговања "Житопромета" између пет и седам милиона марака.

- Ликвидирали смо око два милиона марака обавеза током посљедњих неколико дана, а позивам и све остале дужнике да се јаве да им се та потраживања измире - рекао је Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана