Пашалић: Влада подржава перадарство

Срна
Пашалић: Влада подржава перадарство

СРБАЦ - Влада Републике Српске учинила је заокрет када је ријеч о подстицајној политици у перадарству и ове године први пут издвојила значајна средства како би подржала капиталне пројекте у области прехрамбене индустрије у пољопривреди, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, након што је са министром финансија Српске Зором Видовић посјетио предузеће “Перутнина Птуј С” у Српцу.

Он је новинарима прецизирао да је ријеч о 65 захтјева које ће ресорно министарство подржати са 35 одсто њихових инвестиција у наредном периоду у области пољопривреде.

Пашалић је рекао да је перадарски сектор у Републици Српској у успону, истичући да је у прошлој години произведено 18,5 милиона бројлера, а годину раније око 17 милиона.

Он је рекао да половину те количине преради овај производни погон у Српцу, док други дио откупљују мања предузећа у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Пашалић је рекао да охрабрује чињеница да се у овом производном погону ради на проширењу производних капацитета и на пречишћивачу отпадних вода.

Он је рекао да је на састанку било ријечи и о изградњи локалног водовода до ове фабрике и дијела општине Србац, који би финансијски требало да помогне Влада Републике Српске.

Пашалић је навео да је проблем у овој фабрици рјешавање питања животињског отпада, које је Влада Српске законски ријешила, док ФБиХ нема такав закон, “нити жели да га има”.

Он је рекао да је за Републику Српску “Перитнина Птуј С” важан погон којег Влада и ресорно министартсво желе да подрже.

“Ова фирма служи као генератор производње у области перадарства јер за себе веже више од 100 коопераната. За нас је важно да се овај обим производње повећава у наредном периоду”, нагласио је Пашалић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана