Пашалић: Са 30 одсто средстава суфинансирамо изградњу система за наводњавање

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да ресорно министарство не може да рефундира трошкове настале због овогодишње суше, али може да помогне да се суша предуприједи изградњом система за наводњавање.

"Ресорно министарство суфинансира сваког пољопривредног произвођача са 30 одсто средстава који се одлучи да инвестира у систем за наводњавање", рекао је Пашалић данас новинарима у Бањалуци.

Он је додао да постоје глобалне процјене да ће суша у будућности бити све већи проблем, због чега је потребно да пољопривредни произвођачи разумију да неће бити могуће производити чак ни ратарске културе без наводњавања.

"Потребно је да пољопривредни произвођачи инвестирају у систем за наводњавање, а ресорно министарство ће им помоћи кроз подршку коју имамо у аграрном буцету", истакао је Пашалић.

Он је рекао да је још рано говорити о процјени штете од суше и износу у смислу вриједности производње.

"Због суше очекујемо проблеме прије свега са производњом кукуруза, јер у неким подручјима гђе постоје пјесковита земљишта ова биљка није у оној кондицији у којој би требала да буде", појаснио је Пашалић.

Пашалић је рекао да је у Републици Српској завршена жетва пшенице и да су добри приноси, а просјечни већи од шест тона по хектару.

"Квалитет зрна је добар, а цијена пшенице је 36 фенинга по килограму и више. Пољопривредни произвођачи су задовољни, а Влада Републике Српске је исплатила 300 КМ по хектару прије 10 дана", закључио је Пашалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана