Партнер из Србије оживљава паљанско предузеће

Милијана Латиновић
Партнер из Србије оживљава паљанско предузеће

ПАЛЕ - Фабрика мотора специјалне намјене, која је прије годину због вишемилионског дуга гурнута у стечај, биће реорганизована, а захваљујући стратешком партнеру из Србије производња би требало да буде поново покренута.

Истакао је то за "Глас Српске" стечајни управник овог паљанског предузећа Радослав Братић и додао да се, послије преговара са неколико заинтересованих инвеститора, назире рјешење ситуације.

- Партнер који ће бити већински власник предузећа је из Србије. Не можемо говорити о детаљима, чекамо одређене одлуке Владе РС, јер је ријеч о намјенској индустрији, која је веома специфична. Ријеч је о производњи и ремонту мотора за тенкове - рекао је Братић.

Додао је да капацитети Фабрике мотора специјалне намјене превазилазе домаће па чак и тржиште региона.

- Морамо пронаћи треће тржиште уколико желимо опстати и обезбиједити дугорочне послове - рекао је Братић и нагласио да би на почетку требало да буде запослено око 40 радника.

Начелник Пала Бошко Југовић истакао је за "Глас Српске" да би оживљавање Фабрике мотора специјалне намјене донијело просперитет и локалној заједници и њеним становницима.

- У тренутку заустављања производње у фабрици је било запослено 69 радника. Ријеч је о намјенској индустрији, а међу заинтересованима за оживљавање предузећа је и Министарство одбране Републике Србије, с обзиром на то да би у овој фабрици могли радити ремонт мотора, што у Србији не могу - истакао је Југовић.

Фабрика мотора специјалне намјене бавила се производњом војне опреме, мотора за тенкове, а с обзиром на то да је тржиште било лимитирано са много фактора, дошло је до одређених потешкоћа у пословању.

Проблеми су настали, како у производњи резервних дијелова тако и у пословању са кооперантима.

Након двогодишње паузе Фабрика мотора специјалне намјене је у јануару 2018. године потписала уговор са Министарством одбране Србије за ремонт десет тенковских мотора, а вриједност договореног посла била је нешто више од милион марака. Тада је истакнуто да је дугорочни план да Србија приватизује ово паљанско предузеће.

Због дугова према радницима и Пореској управи РС, који су премашили осам милиона марака, Фабрика мотора специјалне намјене отишла је у стечај 19. фебруара прошле године.

Продаја имовине

Радослав Братић истиче да је за непуну годину, колико траје стечај у Фабрици мотора специјалне намјене, продата само она имовина која није услов за поновно покретање производње.

- Продајом имовине прикупљено је око 110.000 марака, којима смо успјели да покријемо неке текуће трошкове - рекао је Братић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана