Паприке и шљиве из увоза напуниле тегле

Милијана Латиновић
Паприке и шљиве из увоза напуниле тегле

Недостатак сировина на тржишту Српске обиљежио је овогодишњу сезону у прерађивачкој индустрији, а да би напунили тегле воћем и поврћем, прерађивачи су били принуђени да увезу тоне шљиве, јабуке, паприке, цвекле и других култура.

С обзиром на то да је род воћа и поврћа ове године подбацио, прерађивачи су сировину за сокове, мармеладе и салате увозили махом из сусједне Србије и Сјеверне Македоније како би трговачким ланцима на вријеме испоручили квалитетне производе.

Подбацила је чак и шљива, које обично има довољно за домаће потребе, а слаб род цвекле натјерао је прерађиваче да ипак коригују своје првобитне планове о количинама које ће прерадити.

Директор  бањалучке”Витаминке” Жарко Микић каже за “Глас Српске” да је у погонима ове фабрике прерађено око 3.500 тона сировине. 

- Црвену паприку и бабуру те цвеклу увезли смо из региона како бисмо испунили план производње. Нема довољно ни шљиве, коју смо раније успијевали да обезбиједимо у домаћим воћњацима. Принуђени смо да увеземо и шипак за мармеладу, јер овдје нема довољно да се откупи, односно нема људи који би брали шипак -  рекао је Микић и додао да је “Витаминка”, упркос недостатку домаћег воћа и поврћа,  повећала производњу за око шест одсто у односу на 2018. годину.

За идућу сезону имају амбициозне планове, према којима ће обим производње скочити за око 30 одсто у односу на ову годину. 

Да је кишно вријеме утицало на род воћа и поврћа те да је година због тога била лошија него иначе, потврђују и у предузећу “Сава Семберија” у Бијељини, нагласивши да су сировину махом увозили из Србије. 

- Сав род паприке, купуса и парадајза на подручју Семберије смо откупили, међутим, паприку смо морали увести јер она чини највећи удио у нашим производима - рекли су у предузећу “Сава Семберија”.

Руководилац сектора унутрашњег тржишта у предузећу “Спектар дринк” Небојша Јефтић каже за ”Глас Српске” да је у погонима те фабрике ове године прерађено око 600 тона сировине. 

- Било је и бољих година, али смо, у принципу, задовољни. Увезли смо оно чега нема на нашем тржишту, а то је аронија, као и концентрат јабуке којег има и код нас, али је повољнија цијена у Србији. Купуса, који такође прерађујемо, има довољно и откуп још траје - рекао је Јефтић. 


ЦИЈЕНЕ

Прерађивачи истичу да су због недовољне количине воћа и поврћа на 
домаћем тржишту цијене сировине скочиле за око 20 одсто.

- С обзиром на то да смо сировину плаћали скупље, били смо принуђени да подигнемо и цијене наших производа - истакли су прерађивачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана