Пандемија смањила и потрошњу кафе

Милијана Латиновић
Пандемија смањила и потрошњу кафе

БАЊАЛУКА - БиХ је лани увезла 21,08 милиона килограма кафе што је према рачуници угоститеља било довољно за више од 2,5 милијарди шољица, а да је пандемија вируса корона утицала и на потрошњу једног од најпопуларнијих напитака међу становништвом показује податак да је годину раније на домаће тржиште стигло око 800.000 килограма више.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у прошлој години увезена је кафа, пржена и сирова, вриједна 77,6 милиона марака, што је за око десет милиона КМ мање у односу на годину раније.

Највише сировине за један од најпопуларнијих напитака међу становништвом стигло је из Бразила, а значајне количине кафе у БиХ стижу и из Италије, Индије и Вијетнама.

Потрошачи тврде да је на смањење увоза кафе у прошлој години сигурно утицала пандемија вируса корона.

Извршна директорица Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић рекла је за “Глас Српске” да је очигледно пандемија донекле измијенила устаљене навике становништва.

- У једном периоду све је било затворено, тако да није било традиционалног испијања кафа у угоститељским објектима. Осим тога, након оног првог удара, када смо сви гомилали залихе намирница, у страху од неизвјесне будућности почели смо рационалније да се понашамо и да штедимо - рекла је Марићева и додала да очигледно ни увозници више не гомилају залихе ове намирнице, јер је потрошња драстично пала.

Предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС Жељко Татић истиче да је здравље кључно и да се и угоститељи залажу за поштовање свих епидемиолошких мјера и апелују на госте да се понашају одговорно, али да је дефинитивно затварање локала у прошлој години донијело губитке свима.

- Та два мјесеца колико нам је рад био онемогућен донијела су штету не само угоститељима већ је умањен приход и у републичкој каси. И када смо поново почели да радимо промет је знатно смањен, није било дијаспоре, а и наши суграђани у страху од свега што би могло услиједити троше много мање.  Кад нема потрошње нема ни потребе за увозом, због чега пад увоза кафе нимало не чуди - рекао је Татић.

Подсјетио је да се од једног килограма кафе у кафићима направи око 120 шољица топлог напитка.

Кафетерије

Предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС Жељко Татић рекао је да о популарности кафе свједочи то што су многи прије пандемије отварали властите кафетерије.

- Око 70 одсто угоститеља у Српској своје пословање заснива на доброј кафи - рекао је Татић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана