Пандемија “прославила” љековите траве

Милијана Латиновић
Пандемија “прославила” љековите траве

БАЊАЛУКА - Пласман блага из природе у прошлој години повећан је за скоро 70 одсто, а чајеве из БиХ махом пију становници земаља у региону, док је највише љековитог биља отишло у Њемачку.

Показују то подаци Спољнотрговинске коморе БиХ, према којима је извоз чаја и љековитог биља лани порастао за 68,9 одсто, док је увоз тих производа био већи за 14,3 одсто у односу на 2019. годину.

Обим спољнотрговинске размјене тих производа у прошлој години износио је 9,08 милиона марака и за 4,6 милиона је већи у односу на годину прије.

- Забиљежен је пораст извоза чаја у Србију, Сјеверну Македонију и Албанију, док је код љековитог биља забиљежен највећи пораст извоза у Њемачку - навели су у Спољнотрговинској комори БиХ и додали да је лани покривеност увоза извозом била око 157 одсто, док је годину раније износила 106,5 одсто.

Миладин Мијатовић из Зворника, власник предузећа за откуп љековитог биља и шумских плодова, рекао је за “Глас Српске” да је прошла година по много чему била специфична.

- С обзиром на пандемију вируса корона многе су фирме биле затворене, људи нису радили па су се многи окренули сакупљању шумских плодова и љековитог биља не би ли на тај начин надомјестили бар дио зараде.  Ми смо већину пласирали у Француску, Шведску, Данску и нешто мало у Њемачку - рекао је Мијатовић.

Појаснио је да је фокус овог предузећа на гљивама и нагласио да се откупне цијене мијењају и на дневном нивоу, а све зависи од понуде и потражње.

Да је пандемија у великој мјери повећала потражњу за љековитим биљем и чајевима потврђује и Радован Анђелић из Требиња који већ годинама откупљује те производе, а и сам покушава да их органски произведе.

- Највише смо лани откупили, прерадили и извезли шипурка, кадуље и клеке и то у Њемачку и Француску. Велики су захтјеви и велике наруџбе стижу из ових земаља зато је извоз толико повећан - рекао је Анђелић, додавши да углавном ради са велетрговцима на западу.

Истакао је да је у међувремену подигао и засад шипурка те да би ове године требало да убере прве органске плодове са око три хектара површине.

Етерична уља

БиХ је у прошлој години у иностранство извезла етерична уља вриједности 4,43 милиона марака, што је, према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, мање за 27,3 одсто него 2019. године. Појашњавају да је до пада дошло вриједносно, док је количински извоз порастао па се долази до закључка да је дошло до пада цијене етеричних уља. Најважнија тржишта у пласману тих производа су Француска, Хрватска, Белгија и САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана