Пандемија аеродроме у региону завила у црно, неки доживјели пад од чак 96 посто

ГС
Foto: Илустрација

Аеродроми у земљама региона су током прошле године били тешко погођени пандемијом вируса корона.

Обустава летова на неколико мјесеци на њих је оставила значајне посљедице у виду смањења броја путника, а самим тим и прихода.

Заједно је 21 аеродром у 2020. години превезао 7,5 милиона путника, док је годину раније било 21,9 милиона путника.

Највише погођено је било словенско тржиште с просјечним падом од 83,3 посто. Хрватска је четврта најпогођенија држава у Европи када је ријеч о авиосаобраћају, док је Косово, с друге стране, било најотпорније у Европи с најмањом стопом пада у односу на 2019. годину, а аеродром у Приштини је у великој мјери "спасила" дијаспора.

"Наш се промет углавном ослања на дијаспору која живи и ради у иностранству, што значи да већина њих има држављанство и/или боравишну дозволу у земљама у којима живе", рекао је главни оперативни директор приштинског аеродрома Гокмен Аритај.

Аеродром "Никола Тесла" у Београду је остао најпрометнији од свих аеродрома у земљама бивше Југославије, пише Еџ-yу Авиатион Нењс, али је свеједно изгубио највише путника - 4,2 милиона, односно имао је пад од 69,1 посто.

Према смањењу броја путника, аеродром у Београду слиједе онај у Дубровнику и Сплиту са по више од два милиона путника мање, затим аеродроми у Скоплју, Љубљани и Тивту.

Процентуално су највише путника изгубили Мостар, Пула, Дубровник, Ријека, Тиват...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана