Пале производња и продаја трупаца

Милијана Латиновић
Пале производња и продаја трупаца

Бањалука - Производња шумских дрвних сортимената у Српској у прва два мјесеца ове године пала је за скоро 19 одсто у односу на исти период лани, док је продаја трупаца смањена за око 33 одсто, а према оцјени стручњака, таквом резултату највише су допринијели лоши временски услови у јануару и велики број нерадних дана.

Према подацима Републичког завода за статистику, у прва два мјесеца ове године произведена су 154.874 метра кубна шумских сортимента, док је у истом периоду лани на лагерима било скоро 40.000 кубика више.

Подаци Републичког завода за статистику показују да се од укупне масе произведених сортимената на четинаре односи 56.351 метар кубни, а на сортименте лишћара 69.342 кубика.

Статистичари су израчунали да су у јануару и фебруару ове године продата 109.473 кубика шумских сортимената, док је у истом периоду лани продат 164.481 метар кубни. Најзаступљенији у продаји били су трупци четинара, затим огревно дрво, те трупци лишћара.

На крају фебруара у залихама се налазило 178.760 метара кубних шумских сортимената.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори РС Лазо Шиник истиче за “Глас Српске” да су и производња и продаја у јануару ове године готово дупло подбациле у односу на прошлу годину, те да је то утицало на укупан двомјесечни резултат.

- Два су основна разлога, лоше временске прилике и нерадни дани, којих је у јануару било доста у току радне седмице. Иначе, фебруарски резултат сам за себе је знатно бољи, па је мало ублажио тај подбачај који смо имали на старту - рекао је Шиник.

Нагласио је да се углавном у првом и четвртом кварталу током године остварују лошији резултати у односу на други и трећи квартал.

Сектор прераде дрвета у Српској годинама биљежи добре резултате, а Шиник каже да је прошла година по свим параметрима била посебно добра, те да очекује да тај тренд буде настављен и у овој години.

- Дрвопрерађивачи у Републици Српској наставили су да биљеже одличне резултате у пласману домаћих производа на инострано тржиште, а само у прошлој години извоз дрвета и намјештаја премашио је 576 милиона марака - подсјетио је Шиник и додао да је укупан обим спољнотрговинске размјене у 2018. години у области дрвне индустрије износио 702,52 милиона КМ. Од тог износа, на извоз из Републике Српске односи се 576 милиона марака, што је за 15,73 милиона више у односу на годину раније.

Шиник је нагласио да извоз дрвне индустрије чини 15,5 одсто у укупном обиму спољнотрговинске размјене РС.

Намјештај

Тренд раста Српска већ дуже вријеме биљежи у области производње и извоза намјештаја, а тај сектор представља замајац развоја дрвне индустрије. Од укупно произведеног и извезеног намјештаја у прошлој години, око 25 одсто пласирано је на тржиште Њемачке, а међу комадима намјештаја који предњаче у извозу издвајају се разна сједишта, носачи мадраца, опрема за кревете и слични производи. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана