Пад производње и продаје у шумарству

Срна
Пад производње и продаје у шумарству

БАЊАЛУКА - У Републици Српској је у јануару ове године произведен укупно 25.441 метар кубни разних шумских сортимената, што је за 75,5 одсто мање него у јануару прошле године, подаци су Републичког завода за статистику.

 У јануару ове године продата су укупно 14.883 метра кубна разних шумских сортимената или за 79,3 одсто мање.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник рекао је Срни да је оволики проценат пада, у првом реду, због основице у односу на коју се врши поређење, а то је јануар прошле године, када су остварене значајне вриједности у производњи.

 "Након 2019. године, која је у шумарству била јако проблематична, у јануару прошле године био је добар производни старт када су постигнуте значајано веће вриједнсоти производње него раније, чему су погодовали временски услови и распоред радних дана. Тај прошлогодишњи јануар је основица према којој се мјери учинак у јануару ове године", навео је Шиник.

Шиник је рекао да је најмањи обим производње у шумарству током године у првом кварталу, а посебно у јануару, и да све осцилације које се дешавају почетком године у принципу не могу да представљају опасност за кретања током једне године.

 "Када се погледају апсолутни износи остварени у шумарству, дрвопрерађивачи нису у опасности када је ријеч о ланцима снабдијевања шумским сортиментима и нема ни запажања ни пријава да су доведени у питање капацитети дрвопрераде", рекао је Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана