Пад производње и продаје шумских сортимената

Срна
Пад производње и продаје шумских сортимената

БАЊАЛУКА - У Републици Српској у прошлој години произведено је око 1,93 милиона метара кубних разних шумских сортимената или мање за 4,1 одсто него у 2018. години, подаци су Републичког завода за статистику.

Најзаступљенији сортимент били су трупци, којих је произведено 607.803 метара кубних од четинарског и 355.214 метара кубних од лишћарског дрвета. 

Међу произведеним сортиментима су, између осталог, и 627.509 метара кубних огревног дрвета од лишћара, 189.499 метара кубних просторног дрвета четинара погодног за целулозу, хемијску прераду. 

У Српској је у прошлој години продато око 1,9 милиона метара кубних разних шумских сортимената или мање за 5,2 одсто него у 2018. години. 

У прошлој години у продаји су били најзаступљенији трупци. 

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник рекао је Срни да након лошијег резултата производње у првом дјелу прошле године, у другом дијелу године није се успио остварити производни ниво из 2018. године. 

"Видљиво је да је у децембру прошле године била знатно боља производња него у децембру 2018. године, што је ублажило подбачаје који су били евидентни у производњи током читаве прошле године", навео је Шиник. 

Он је изразио и увјерење да, с обзиром на повољне услове за рад почетком ове године, не би требало да се понови лош резултат из прошле године, односно да би повољни временски услови за рад могли обезбиједити да се производња одвија у планираној динамици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана