Отворена прва дионица гасовода Турски ток

Срна
Отворена прва дионица гасовода Турски ток

СОФИЈА - У Бугарској је отворена прва дионица гасовода “Турски ток” од 11 километара, од границе са Турском до компресорске станице “Странџа”.

Отварању су присуствовали премијер Бугарске Бојко Борисов, министар енергетике Теменушка Петкова, руководство оператора “Булгартрансгаз”, као и извођача грађевинских радова конзорцијума “Аркад”.

Борисов је изјавио да је назив “Балкански ток” постао уједињујући за учеснике пројекта.

“Одабрали смо назив 'Балкански ток' јер уједињује земље у региону. Сљедеће недеље ћемо показати како градимо интерконектор са Грчком, тако да ће Бугарска имати двије гасоводне магистрале преко којих ће наше комшије добијати гас”, објаснио је премијер.

Министар енергетике нагласила је да ће овај пројекат пружити прилику Бугарској да задржи свој стратешки положај на гасној мапи Европе, преноси “Спутњик”.

Пројекат “Турски ток” подразумијева изградњу гасовода који се састоји из два крака, капацитета од по 15,57 милијарди кубних метара.

Први крак је предвиђен за испоручивање гаса турским потрошачима, а почеће да ради током ове године. Други крак је намијењен за снабдевање земаља јужне и југоисточне Европе.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана