Отворен Међународни сајам “Грамес-Деми 2019”: Купце лови 100 излагача

Анита Јанковић Речевић
Отворен Међународни сајам “Грамес-Деми 2019”: Купце лови 100 излагача

Бањалука - Међународни сајам грађевинарства и електро-машинске индустрије и иновација “Грамес-Деми 2019”, који је јуче отворен у “Бањалучком велесајму”, окупио је 100 излагача из 11 земаља који су за посјетиоце припремили богату понуду најсавременијих материјала, машина, алата и уређаја.

Предсједник управе “Бањалучког велесајма” Добрица Жугић истакао је да се сајам одржава 23. годину заредом, те да ће се током четвородневног програма на сајму, осим домаћих, представити и компаније из региона, те Кине, Аустрије, Њемачке, Мађарске и Турске.

- Слоган сајма је “Окренути природи”, а мотив екологија, то јесте еколошки одобрени производи и очување енергије. Представљено је много новитета и надам се да ће свако наћи нешто за себе - рекао је Жугић.

Овогодишњи сајам отворио је предсједник Владе РС Радован Вишковић истакавши да је велики број излагача и чињеница да се сајам одржава 23. пут потврда да Српска прави пословни амбијент пожељан за домаће и стране инвеститоре. Поручио је да су привредници стуб будућности, те да Влада РС у њима види партнере у креирању бољег привредног амбијента.

- Влада је ту да помогне реалном сектору и ми смо спремни да разговарамо с њима и заједнички дођемо до законских рјешења, која ће омогућити бржи развој, отварање нових радних мјеста и повећање плата - рекао је Вишковић и додао да Српска поред политичке треба да има и економску стабилност, јер само тако може преживјети разне насртаје.

Министар привреде и предузетништва РС Вјекослав Петричевић истакао је да грађевински сектор остварује експанзију кроз бројне пројекте у Српској и тако помаже развој привреде.

- Министарство ће подржати улагање у модерне технологије да би рад привредника био олакшан - навео је Петричевић.

Предсједник компаније “Боксит” из Милића Рајко Дукић оцијенио је да привреда Српске из године у годину напредује, те да развоју доприносе мјере Владе.

- Очекујем да дође до растерећења привреде, чиме ће бити створене могућности да привредници више улажу у нове технологије, производњу, запошљавање и школовање кадра - казао је Дукић.

Власник фирме “DARKWOOD” из Лакташа Богдан Тркуља сајам види као прилику да се приближи купцима.

- Овдје сам већ трећу годину заредом, изложио сам новитете и надам се купцима, јер имамо веома атрактивну понуду - истакао је Тркуља.

У лов на пословне партнере дошла је и фирма “Технопласт” из Прњавора, која се бави изградњом и уградњом ПВЦ и алуминијумске столарије.

- Претходних година смо на сајму склопили доста занимљивих послова па се надамо да ће тако бити и ове године - рекао је комерцијалиста из “Технопласта” Љубинко Ђурђевић.

Изложбени простор посјетиоци могу посјетити сваки радни дан до краја седмице од 10 до 19 часова, те у суботу до 16 часова.

Подршка из Србије

Радован Вишковић је рекао да се Влада РС са предсједником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић договорила да Влада те земље из свог фонда, из којег суфинансира стране инвеститоре који улажу у Србију, подстакне своје привреднике да инвестирају у Српску и отворају нова радна мјеста.

- Разговарали смо са представницима компаније “Јумко” из Врања, а јављају нам се и друге компаније које су заинтересоване да искористе то што нуди Србија да у РС отворе погоне - рекао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана