Осигуравајућа друштва остварила слабије резултате: Премије расле, а добит пала

Милијана Латиновић
Осигуравајућа друштва остварила слабије резултате: Премије расле, а добит пала

БАЊАЛУКА - Осигуравајућа друштва са сједиштем у Републици Српској остварила су у првом полугодишту ове године нето добитак од 17,43 милиона марака, што је за 5,5 милиона КМ мање у односу на исти период лани.

Према подацима наведеним у полугодишњем извјештају Агенције за осигурање РС 11 друштава је у првом полугодишту ове године исказало нето добитак у износу 18,10 милиона марака, док су три друштва исказала нето губитак у износу 672.328 марака.

У извјештају је наведено да је обрачуната премија на тржишту осигурања Републике Српске од јануара до краја јуна ове године износила 125,9 милиона марака и била је већа за нешто више од десет милиона марака у односу на исти период прошле године.

- Од укупно обрачунате премије на тржишту осигурања Српске на премију неживотних осигурања односило се 100,7 милиона КМ или 80 одсто, док је обрачуната премија животних осигурања износила 25,2 милиона марака - наведено је у извјештају агенције. У односу на исти период 2020. године, обрачуната премија неживотних осигурања је већа за 6,7 одсто, а премија животних осигурања за 18,9 одсто.

Предсједник Скупштине удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић рекао је за “Глас Српске” да је евидентно да је корона утицала и на сектор осигурања који стагнира.

- Видимо да су животна осигурања расла за скоро 19 одсто, што је добар тренд. Када је ријеч о неживотним осигурањима, она биљеже скромнији раст, који је и даље далеко од очекиваног. Смањење привредне активности усљед пандемије вируса корона свакако утиче и на тржиште осигурања, јер ми смо уско везани за економски раст земље - рекао је Дурмић.

Нагласио је да је евидентно да необавезна осигурања расту свега пет одсто, што је недовољно, посебно са аспекта што је удио тих осигурања веома мали у укупној структури.

- И даље доминирају обавезна осигурања од ауто-одговорности, која имају раст од неких пет или шест одсто већ годинама. Из тога видимо да се ништа значајније не мијења и да тржиште стагнира - рекао је Дурмић.

Одштете

Према подацима Агенције за осигурање РС у првој половини ове године друштва за осигурање са сједиштем у Српској су осигураницима и корисницима осигурања исплатила 40,19 милиона марака или 6,9 одсто више у односу на исти период прошле године.

- Укупно исплаћене обавезе по основу закључених уговора неживотних осигурања износиле су 34,5 милиона КМ и биле су веће за 3,8 одсто у односу на исти период лани. Корисницима животног осигурања, у овом извјештајном периоду, исплаћено је 5,6 милиона КМ, што представља повећање за 30,5 одсто - наведено је у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана