Осигурања из Српске и региона на једном мјесту

Јана Кезић
Осигурања из Српске и региона на једном мјесту

БАЊАЛУКА - Први Дани осигурања у Републици Српској (ДОРС) у организацији Удружења друштава за осигурање Привредне коморе Републике Српске биће одржани 28. октобра у Бањалуци.

Предсједник Удружења друштава за осигурање Привредне коморе РС Бојан Поповић каже да је циљ ове конференције упознати ширу, али и стручну јавност те структуре власти са главним изазовима са којима се сусрећу осигуравајућа друштва као и са изазовима који нас врло брзо очекују.

- Сва ова отворена питања и изазови од неразвијености тржишта, креирања нових производа преко дигитализације до растућег тренда износа исплаћене штете представљају фокус предстојећих дискусија на Данима осигурања РС - навео је Поповић додајући да очекује да ће кроз предавања и стручне панеле доћи до одређених закључака и позитивних рјешења која ће користити за превазилажење проблема са којима се суочавају осигуравајућа друштва. 

Говорећи о стању на тржишту осигурања, Поповић је казао да је цјелокупно тржиште осигурања у РС у овој години нарасло за неких девет одсто у односу на првих шест мјесеци прошле године те да је остварена премија износила нешто више од 110 милиона КМ. Према његовим ријечима, животна осигурања су, у односу на прошлу годину, остварила раст од шест одсто са оствареном премијом од 26,8 милиона КМ.

- На први поглед ови подаци изгледају одлично, међутим, наше тржиште карактерише велико учешће обавезних врста осигурања са високим учешћем премије ауто-одговорности која чини 65 одсто укупно остварене премије свих врста неживотних осигурања. То је карактеристика изузетно неразвијених тржишта. У прилог томе говори и чињеница да је износ остварене премије по глави становника у РС/БиХ 137 долара, док се овај износ на развијеним тржиштима креће од 1.000 долара па навише - објашњава Поповић.

Како каже, те чињенице указују који је то тачно правац даљег развоја самог тржишта осигурања у РС и колико има простора за његов даљи раст. Он сматра да је то развој нових производа необавезних врста осигурања које одговарају потребама становништва и привреде РС/БиХ, те дигитализација њихове продаје у складу са новим трендовима продаје.

Велики раст исплаћених обавеза

Бојан Поповић сматра да тренутно на тржишту осигурања највећи проблем и изазов у ближој и даљој будућности представља тренд раста исплаћених одштетних захтјева, односно већи раст ликвидираних и исплаћених износа штете него што је раст премије осигурања.

Он је навео податак да је за првих шест мјесеци ове године износ исплаћене штете на тржишту РС остварио раст од 21 одсто, па је ове године на име штете исплаћено 53,3 милиона КМ у односу на прошлогодишњих 44,1 милион КМ. Овај тренд се наставља и у трећем кварталу ове године са тенденцијом даљег раста због инфлаторног учинка кроз раст цијена добара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана