Општина Соколац купила стечајну имовину "Фаминекса"

Срна
Општина Соколац купила стечајну имовину "Фаминекса"

СОКОЛАЦ - Општина Соколац купила је имовину предузећа "Фаминекс" за 350.000 КМ и у тим објектима убудуће ће пословати Водовод и канализација "Врело Биоштица" и радионица комуналног предузећа "Соколац".

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима ће општина ући у овај посјед до почетка августа, што ће много значити за два комунална предузећа и локалну заједницу у цјелини.

Добро очувана стечајна имовину раније фирме "Фаминек" (фабрике мазива) у Сокоцу, са сједиштем у Крушевцу, чине земљиште површине 7.954 метра квадратна, пословни објекат површине 327 метара квадратних, магацин од 614 метара квадратних и портирница од 18 метара квадратних.

Бјелица је подсјетио да "Врело Биоштица" већ девет година функционише у радном стечају и да је општина, након писма намјере, постигла споразум са стечајним повјериоцима, стечајним судијом и управником да откупи то предузеће за 1.500.000 КМ, отплатом у три годишње рате.

- Општина је до јуче уплатила 170.000 КМ, а у овој години треба да уплатимо још 280.000 КМ за "Врело Биоштице", да бисмо испунили нашу обавезу од 450.000, откупили имовину "Фаминекса" и тиме створили што боље услове за рад предузећа "Врело Биоштице" у стечају - изјавио је Бјелица.

Он је нагласио да је општина Соколац у томе добила и подршку Владе Републике Српске и од које очекује помоћ у овом поступку.

Бјелица је подсјетио да су Јавна предузећа "Врело Биоштице", "Романијски божур" и "Топлана" прије покретања стечаја 2013. године била у блокади због укупно 10 милиона неизмирених обавеза.

Он је додао да "Врело Биоштица" функционише у радном стечају и пружа услуге грађанима у дистрибуцији воде и одржавању водо-система, а ранија комунална предузећа "Романисјки божур" и "Топлана" су спојени у једно Јавно комунално предузећа "Соколац" које сада добро послује.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана