Опоравак страних тржишта погурао извоз

Данијела Бајић
Опоравак страних тржишта погурао извоз

БАЊАЛУКА - Обим робне размјене Републике Српске са иностранством за пет мјесеци ове године износио је 3,68 милијарди марака, а захваљујући већем расту извоза од увоза дошло је до смањења спољнотрговинског дефицита у односу на исти период лани.

Према подацима Републичког завода за статистику, од укупног обима размјене у том периоду на извоз се односило 1,64 милијарде КМ, а на увоз 2,04 милијарде КМ.

Статистичари су израчунали да је спољнотрговински дефицит у периоду од јануара до маја ове године износио је 406,55 милиона КМ, док је покривеност увоза извозом била 80,1 одсто. Лани је тај проценат износио 75,4.

- Извоз је од јануара до маја ове године повећан за 26,3 одсто, док је увоз повећан за 18,9 одсто у односу на исти период лани - подаци су завода.

Статистика показује да су најзначајнији спољнотрговински партнери Хрватска и Италија, гдје је пласирано највише робе из Српске, док се највише увозило из Србије и Италије.

Посматрано према групама производа, за првих пет мјесеци највеће учешће у извозу остварила је електрична енергија са 138 милиона КМ, док су највеће учешће у увозу остварили лијекови са укупном вриједношћу од 86 милиона КМ.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је за “Глас Српске” да су позитивни трендови, који су започети крајем прошле године, настављени и ове. 

- Дошло је до стабилизације на најважнијим тржиштима са којима Српска остварује робну размјену, а самим тим и потражње за нашим производима, што се директно одражава на повећање извоза у овом периоду - казао је Благојевић.

Додао је да је јако важно да се ови трендови наставе и у наредном периоду како би што прије биле ублажене посљедице пандемије вируса корона.

- Иако је ситуација о питању “ковида” непредвидива, вјерујем да ће ови трендови бити настављени до краја године - рекао је Благојевић.

Економиста Зоран Павловић истакао је да привредници Српске у иностранству покушавају да на све могуће начине зараде који динар, јер је куповна моћ овдашњих становника све мања, због чега је, између осталог, и увоз све тањи.

- Смањење дефицита робне размјене са иностранством свакако је за похвалу - казао је Павловић.

Индустријска производња

Календарски прилагођена индустријска производња у Српској у мају ове године у односу на мај прошле године већа је за 19,9 одсто, саопштио је Републички завод за статистику. У мају ове године у односу на мај прошле године у подручју производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизацији остварен је раст од 31,9 одсто, док је у прерађивачкој индустрији раст био 18,5 одсто. У подручју вађења руда и камена у мају ове године забиљежен је пад од 9,6 одсто у односу на мај прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана