Опоравак привреде ове године недостижан

Анита Јанковић Речевић
Опоравак привреде ове године недостижан

БАЊАЛУКА - Република Српска забиљежила је у првих пет мјесеци двоцифрен пад увоза и извоза у односу на исти период лани због кризе коју је проузроковала пандемија вируса корона, а садашње прогнозе указују да се опоравак домаће привреде и враћање на претходно стање не може очекивати ни до краја године.

Према подацима Завода за статистику РС вриједност робне размјене Републике Српске са иностранством за пет мјесеци ове године износила је 3,02 милијарде КМ, од чега на извоз отпада 1,29 милијарди КМ, а на увоз  преосталих 1,72 милијарде марака.

- Вриједност оствареног извоза током првих пет мјесеци мања је за 13,1 одсто у односу на исти период лани, док је увоз пао за 11,7 одсто - подаци су Завода.  
Статистичари су израчунали да је крајњи резултат спољнотрговински дефицит од 424 милиона КМ, док је покривеност увоза извозом 75,4 одсто.

Највише робе Република Српска је од јануара до маја извезла у Србију и то у вриједности од 159 милиона КМ, те у Италију 163 милиона марака. Бројке за обје земље у значајном су паду у односу на исти период лани, међутим до благог раста извоза дошло је према Њемачкој и Хрватској, што је ублажило укупни минус спољнотрговинске размјене.

С друге стране, највише робе Српска је увезла из Србије и то 307 милиона КМ, те Италије која је на наше тржиште пласирала робу вриједну 240 милиона.

Члан Удружења економиста РС SWOT Предраг Дудуковић каже да сваки пад изнад десет одсто представља озбиљан минус, истичући да овакви резултати показују да се бројна предузећа сусрећу са великим проблемима у пословању.  

- Република Српска је и прије ове кризе имала благи тренд пада увоза и извоза, али овај огроман минус је дефинитивно посљедица епидемије вируса корона.  Проблеми у транспорту, отежана набавка репортматеријала за предузећа али и смањење потрошње и куповне моћи не само код нас, већ широм свијета утицали су на овакве резултате спољнотрговинске размјене - каже Дудуковић.

Он је додао да ће негативна кретања значајно утицати на даљи развој домаће економије.

- Не можемо изоловано посматрати само догађаје у БиХ, морамо гледати ширу слику то јест развој ситуације у Европи. Колико брзо живне привреда у нашим највећим партнерским земљама толико брзо ће се и наша предузећа вратити на ниво на коме су били прије 15. марта ове године. Имајући у виду тренутну ситуацију сматрам да се домаћа предузећа не могу засигурно опоравити 100 одсто у овој години, све и да сада крене посао у пуном капацитету - оцијенио је Дудуковић.

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић каже да ће се овакви негативни трендови задржати и овог мјесеца.

- Област металне и електро индустрије, те дрвопрераде и кожарско-обућарске индустрије су три гране које су највећи извозници у Српској и који праве тај извозни дио спољнотрговинске размјене. Ситуација са терена у тим гранама показују да многа предузећа и сада раде смањеним капацитетима и до 20 до 30 одсто тако да већ сада можемо рачунати на пад извоза и у првом полугодишту - рекао је Ћорић.

 Циљ

Перо Ћорић каже да ће сви привредници у Српској бити задовољни ако годину заврше са позитивном нулом.

- Циљ привредника је да успију сачувати најквалитетнији дио радника, да задрже колико-толико виталност да могу боље стартовати када прођу све потешкоће које су настале због вируса корона - казао је Ћорић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана