Окончана лицитација за продају покретне имовине дервентског “Униса”: Уновчена само најјефтинија опрема

Данијела Бајић
Окончана лицитација за продају покретне имовине дервентског “Униса”: Уновчена само најјефтинија опрема

БАЊАЛУКА - На лицитацији за продају покретне имовине Фабрике цијеви “Унис” у стечају из Дервенте, процијењене вриједности 730.667 марака, појавило се 27 заинтересованих, највише до сада, али је уновчена само најјефтинија опрема.

Рекао је то у петак за “Глас Српске” стечајни управник овог некадашњег посавског гиганта Лазо Ђурђевић након лицитације на којој су, између осталог, били понуђени возила и погонска опрема.

Додао је да ће о продаји на овај начин сљедећи пут добро размислити, јер је до сада веома мало ствари уновчено.

- Према неким мојим процјенама, успјели смо продати имовину у вриједности од око 30.000 КМ, што је готово ништа. Заинтересованих купаца је било из цијеле БиХ, што до сад није био случај, али никад мање ствари нисмо продали - истакао је Ђурђевић и додао да ће тачан износ прикупљен од продаје имовине знати идуће седмице.

Према његовим ријечима, досадашње интересовање за имовину овог предузећа било је мало, те је све наде полагао у ову лицитацију, јер новцем од продаје покушавају колико-толико покрити трошкове.

- Углавном продајемо ситну имовину, јер још нису ријешени имовинско-правни односи. Чим то буде завршено, гледаћемо да, ако буде заинтересованих, продамо комплетну фирму, која вриједи око 48 милиона КМ. Све се због вируса корона одужило - казао је Ђурђевић и додао да још нису окончане ни парнице, а на измиривање обавеза чека више од 500 радника.

Захтјев за стечај “Униса” почетком 2019. године поднијела је Нова банка Бањалука која је повјерилац у том предузећу. Након тога је суд у априлу те године донио рјешење којим је покренуо претходни поступак за утврђивање услова за покретање стечаја. Стечај у том пропалом предузећу отворен је 17. децембра 2019. године.

Проблеми у “Унису” трају годинама, а највеће потраживање има Кредитно-извозна агенција (ИГА) БиХ која је пријавила дуг од скоро 195 милиона КМ. Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања Фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, дуговања су требала да буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

Потраживања

Трговачки ланац “Фрукта трејд” из Дервенте откупио је вишемилионска потраживања у Фабрици цијеви “Унис”, а план је да по окончању стечаја у некадашњем посавском гиганту поново покрене производњу. Власник ланца “Фрукта трејд” Душко Рељић раније је за “Глас Српске” истакао да су откупили 31 милион марака признатих потраживања компаније “Хета”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана