Огревно дрво већ у Европи

Милијана Латиновић
Огревно дрво већ у Европи

БАЊАЛУКА - Први шлепери огревног дрвета из БиХ јуче су отишли у европске земље, након што је из нове одлуке о забрани извоза обловине и производа од дрвета изузет тај енергент.

На ванредној телефонској сједници Савјет министара БиХ у уторак је донио нову одлуку о забрани извоза одређених шумских сортимената и производа од дрвета до 31. октобра.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац појаснио је за “Глас” да нова одлука значи да на снази остаје забрана извоза обловине, пелета и брикета, док је извоз огревног дрвета одобрен.

- Примарно смо водили рачуна о потребама грађана због надолазеће зиме. Такође, ово је реалан приступ у складу са потребама тржишта - рекао је Кошарац.

Подизање рампе за огревно дрво поздравили су произвођачи који увелико спремају пошиљке за Европу.

Предсједник Удружења дрвопрерађивача дрвних сортимената ниже вриједности РС Ђорђе Бркић рекао је за “Глас Српске” да им је Влада Српске изашла у сусрет сагледавши стање и утврдивши колико им робе пропада на лагерима.

- Подмирили смо домаће тржиште 97 одсто тако да сматрам како су испуњени услови да наставимо посао са иностраним партнерима. Први камиони већ су прешли гранични прелаз Градишка и иду у Европу. Спремамо дрво у мрежици, у кутији, за које уопште није било купаца на домаћем тржишту. Имамо уговоре са купцима у иностранству и буквално смо се спасили у посљедњи час - рекао је јуче Бркић.

Са друге стране, они у чијим погонима настаје брикет помало су изненађени овом одлуком јер је и први пут брикет стављен под забрану, па изузет, јер како кажу, на домаћем тржишту се та врста огрева веома мало користи.

Власник предузећа “Мегадрво” из Бијељине Светозар Остојић рекао је да се ова фирма првенствено бави производњом намјештаја, а од отпада који имају праве брикет.

- Дневно имамо педесетак тона отпада који прерађујемо у брикет и све смо извозили у Аустрију и Њемачку, јер овдје немамо купце. Сада смо у великом проблему, јер долазимо у ситуацију да обуставимо и основну производњу јер немамо куда са нус-производом - рекао је Остојић, додајући да ће тражити од Владе РС и Привредне коморе да им се помогне и да тражи да се подигне рампа за брикет.

И секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори РС Лазо Шиник рекао је да се већ јављају произвођачи брикета и траже помоћ.

- Најквалитетнији дио одлуке која је донесена јесте да се забрани извоз обловине. Сматрамо да би нашу дрвну индустрију требало боље снабдијевати и све количине којима располажемо прерађују наши дрвопрерађивачи и претварају то у највећу додату вриједност - рекао је Шиник.

Цијена

Ђорђе Бркић је нагласио да ће домаћи произвођачи огревног дрвета, без обзира на могућност извоза, наставити да воде рачуна о домаћем тржишту, да ниједно домаћинство, школа или болница не остану без огрева.

- У Привредној комори РС потписали смо изјаве да до краја године држимо цијену 180 плус ПДВ. Изјаве су овјерене и достављене надлежнима. Стојимо иза те цијене, а водићемо рачуна и о количинама - истакао Бркић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана