Одзвонило сивој зони у привреди

Милијана Латиновић
Одзвонило сивој зони у привреди

БАЊАЛУКА - Нови систем за управљање фискализацијом у Српској омогућиће боље пуњење републичке касе те ограничавање сиве зоне и смањење нелојалне конкуренције, а осим тога привредници ће имати и ниже трошкове.

Сагласни су у томе економисти и привредници, који наводе да они који послују легално немају за шта да се брину, уколико нови закон о фискализацији добије зелено свјетло народних посланика.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је за “Глас Српске” да ће овај систем сигурно имати више позитивних ефеката.

- Смањиће се трошкови интернета и издавања дуплих рачуна, као и одржавања штампача. Осим тога, биће побољшан систем контроле плаћања пореза, чиме ће држава на неки начин помоћи онима који послују легално кроз смањење нелојалне конкуренције и сиве зоне - рекао је Тривић.

Нагласио је да овакво техничко рјешење омогућава далеко бољи систем контроле, јер ће Пореска управа РС у реалном времену имати увид у сваки рачун који је издат.

- И грађани ће имати могућност да у сваком тренутку провјере да ли је неки рачун регуларан и вјерујем да ће Пореска управа отворити још неке канале комуникације са грађанима да би и они постали на неки начин контролори - појаснио је Тривић.

Члан Удружења економиста РС SWOT Марко Ђого рекао је за “Глас” да ће нови систем за управљање фискализацијом донијети више реда када је ријеч о наплати ПДВ-а.

- Сигурно је да ће тај систем допринијети додатном пуњењу буџета и смањити могућност привредницима за тражење простора у сивој зони. Доћи ће до смањења нелојалне конкуренције и ограничавања сиве зоне. Међутим, било би добро да и када се та средства прикупе подјела буде транспарентнија, да се јавна администрација смањује и да пружа више привреди - истакао је Ђого.

Додао је да треба ићи у правцу укидања парафискалних намета.

- Осим наплате од привреде, треба наћи начина да се привреди обезбиједи и мало бољи пословни амбијент - рекао је Ђого и додао да је нови систем за управљање фискализацијом пожељан.

У нацрту закона о фискализацији, који би Народна скупштина Републике Српске требало да разматра на сутрашњој сједници, наведено је да нови систем за управљање фискализацијом у Српској треба да омогући издавање рачуна крајњем купцу, као и издавање фактуре пословном лицу, чиме ће бити могуће праћење цјелокупне робе и услуга привредних субјеката.

- Оваквим системом ће бити олакшан инспекцијски надзор, јер ће роба бити праћена од улаза у велепродају, складишта, до продаје крајњем купцу. На основу ових података могуће је креирати напредне алгоритме који ће моћи да препознају да је на неком од продајних мјеста продато више робе него што је набављено - наведено је у образложењу нацрта закона.

Трошкови

Трошак система за управљање фискализацијом оквирно би био 37 милиона КМ, док би трошак набавке или субвенционисања уређаја био око 13 милиона КМ за око 40.000 обвезника. Влада Републике Српске је исказала спремност да трошкови иницијалне фискализације у новом систему буду трошкови буџета Српске за све обвезнике фискализације у тренутку ступања на снагу новог закона о фискализацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана