Одлазећа стечајна управница за четири мјесеца прњаворски “Рибњак” довела у солидно стање: Од помора рибе до чистих рачуна

Милијана Латиновић
Одлазећа стечајна управница за четири мјесеца прњаворски “Рибњак” довела у солидно стање: Од помора рибе до чистих рачуна

ПРЊАВОР - Изловом и продајом око 15 тона рибе из прњаворског “Рибњака” у стечају обезбијеђено је скоро 45.000 марака, а тим новцем исплаћене су двије плате и доприноси запосленима, дневнице те трошкови стечајног поступка за четири мјесеца.

Истакла је то за “Глас Српске” стечајна управница прњаворског “Рибњака” Наташа Косић, која ће данас дужност предати првом стечајном управнику овог предузећа Радомиру Предојевићу, који се на то мјесто враћа након што је Виши привредни суд у Бањалуци уважио његову жалбу.

Косићева, која је била четврти стечајни управник у “Рибњаку”, дошла је на ту позицију љетос, након угинућа огромне количине рибе. За кратко вријеме она је предузела све неопходне кораке да би канали били очишћени и “Рибњак” доведен у иоле добро стање.

- “Рибњак” је доведен у уредно стање, води се евиденција о риби. У зимовницима има још нешто изловљене рибе која није продата, а још три рибњака су припремљена за излов. Нови стечајни управник може без проблема наставити са изловом и продајом рибе која је остала. Млађ коју смо изловили пребацили смо у један рибњак. Ријеч је о сасвим солидној количини с којом се може наставити производња - истакла је Косићева.

Нагласила је да је предузеће тренутно у таквом стању да се несметано може наставити пословање и производња у наредних неколико година.

Предојевић је рекао за “Глас” да ће данас сагледати ситуацију у “Рибњаку”, активности које су спроведене и у каквом је стању предузеће те на основу тога креирати даље кораке.

- Циљ ће свакако бити да “Рибњак” доведемо у ликвидно стање. Већ у суботу заказаћу први радни састанак са запосленима да бисмо направили анализу свега и одлучили у којем правцу ћемо даље. С обзиром на то да је ријеч о значајном добру ове општине, од општег интереса, у фокусу треба бити побољшање стања у “Рибњаку” до коначне продаје - рекао је Предојевић, нагласивши да је неопходно сачувати постојећи рибљи фонд, хранити рибу и не дозволити да се понови катастрофа каква се догодила овог љета.

Прњаворски “Рибњак” доспио је у жижу јавности у јулу ове године након што се појавила информација да је угинуло више од пет тона рибе те да Прњавору, али и околним локалним заједницама, пријети еколошка катастрофа уколико птице и дивљач почну да разносе угинулу рибу.

Купци

Наташа Косић је истакла да су до сада изловљену рибу продавали старим купцима. Нагласила је да риба није храњена двије године те да због тога није ни задовољавајућег квалитета, али да су купци задовољни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана