Од данас скупље цигарете у БиХ

klix.ba
Од данас скупље цигарете у БиХ

Од данас па у наредних 15 дана пушачи у Босни и Херцеговини бит ће на новом удару поскупљења цигарета, зависно од бренда који конзумирају, сазнаје klix.ba.

За кутију омиљеног духанског производа конзументи ће издвајати у просјеку од 10 до 20 фенинга више.

На трафикама су од данас, 1. јула, већ поскупјеле цигарете духанских производа компаније Филип Морис. Тако ће конзументи тог бранда плаћати 10-20 фенинга више по кутији. Цијене цигарета ове марке сада су од 4,70 КМ до 6,50 КМ по кутији.

О новим малопродајним цијенама духанских производа Управу за индиректно опорезивање БиХ обавијестили су и из Творнице духана Ровињ, као и Фабрике духана Сарајево. Њихове цигарете ће поскупјети 15. јула.

Очекује се да у наредним данима поскупе и Davidoff, Boss и West.

Нове цијене су наставак хармонизације акцизне политике у БиХ с политиком акциза на дуван и цигарете у Европској унији.

Према усвојеној одлуци, која се заснива на Закону о акцизама у БиХ, од 1. јануара 2019. године минимална акциза износи 2,86 КМ по кутији цигарета, док акциза на духан за пушење износи 114,40 КМ по килограму.

Примјењујући законско минимално повећање, специфична акциза на цигарете за 2019. годину треба износити 1,60 КМ по кутији цигарета.

Дуванске прерађевине за које је плаћена разлика акцизе, у складу с одлуком, могу се продавати до истека залиха по новим малопродајним цијенама које морају бити истакнуте на видном мјесту малопродајног објекта, упозорили су из УИО БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана