Обућари искорачили из пандемије

Милијана Латиновић
Обућари искорачили из пандемије

БАЊАЛУКА - Обућарски сектор у Републици Српској искорачио је из пандемије, што потврђује податак да су многа предузећа већ запослила нове раднике, обновила старе уговоре и пуном паром израђују заштитну обућу, али и штикле.

Иако је пандемија вируса корона донијела велике проблеме свима и смањила обим посла и до 20 одсто у прошлој години, обућарски сектор је успио да се прилагоди и из те ситуације извуче најбоље. Преоријентишући производњу са модног на заштитни програм, успјели су да сачувају радна мјеста и отворе нова.

Директор и власник Фабрике обуће “Дермал” Раденко Бубић рекао је за “Глас Српске” да се ситуација стабилизује и да 1.150 радника, колико је запослено у погонима ове фабрике у Котор Варошу и Кнежеву, имају пуне руке посла.

- Од почетка године запослили смо тридесетак радника, а простора за нова запошљавања има још јер градимо нову фабрику у Котор Варошу која би половином године требало да почне са радом. Радимо и модну обућу. Шијемо око 2.000 пари, а монтирамо 500 пари, али идемо ка томе да монтирамо све што шијемо и да извозимо готову обућу - рекао је Бубић.

Истакао је да су захваљујући томе што израђују и заштитну обућу у пандемији прошли добро у односу на оно како је могло бити.

Добре референце, млада радна снага и квалитетни производи, истиче Бубић, њихов су рецепт за успјешно пословање.

Да се постепено све враћа на своје мјесто, потврђује и директор и власник Фабрике обуће “Санино” Радован Пазуревић која већ годинама успјешно послује у Дервенти и Прњавору.

- Оживљава се производња, повећан је број уговора, а тенденција повећања се и даље у великој мјери односи на заштитну и радну обућу. Модни програм је и даље у заостатку иако и ту долази до позитивних помака - рекао је Пазуревић за “Глас” и додао да су у овој години већ запослили 25 радника.

Пазуревић истиче да су успјели да обнове уговоре са старим партнерима, али и да искораче на нека нова тржишта.

- Дошли смо до нових купаца из Њемачке, што даје мало свјетлију перспективу када је у питању физички обим производње - рекао је Пазуревић нагласивши да “Санину” треба још радника те да интензивно раде на томе да одређени број људи обуче и преквалификују како би имали квалитетну радну снагу.

Минути

Радован Пазуревић каже да “Санино” годишње изради око 1,7 милиона пари обуће, у зависности од потреба тржишта.

- У суштини, иностраним партнерима продајемо минуте који имају своју вриједност. Један радник дневно има 450 минута на располагању, али није исто радити сандалу и чизму за мото-крос. Сандала буде завршена за 12, а чизма за 150 минута - појаснио је Пазуревић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана