Обједињени подаци јачају пословну климу

Анита Јанковић-Речевић
Обједињени подаци јачају пословну климу

Бањалука - Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) РС приступиће регионалном порталу привредних регистара “Bifidex”, што ће допринијети унапређењу пословне климе у Српској, али и побољшати прекограничну трговину и инвестиције у југоисточној Европи.

Директорица АПИФ-а Јелена Ћетковић појаснила је да се регионална ИТ платформа, која за циљ има повезивање регистарских институција југоисточне Европе, успоставља уз подршку Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), те Агенције за привредне регистре Србије (АПР) и Централног регистра Македоније (ЦРРМ).

- Споразум о успостављању и управљању регионалним порталом привредних регистара југоисточне Европе потписујемо у сриједу у Бањалуци и АПИФ први међу регионалним регистрима приступа том порталу, захваљујући томе што квалитетом података, начином вођења регистара и поузданошћу испуњавамо све услове који су потребни за учешће у пројекту - рекла је Ћетковићева и додала да ће се платформи придружити и Централни регистар привредних субјеката Црне Горе, затим словеначка Агенција за јавноправне евиденције и услуге, те Национални пословни центар из Албаније и Финансијска агенција - Фина из Хрватске.

Ћетковићева је нагласила да је кључни циљ портала успостављање регионалне информационе платформе која ће омогућити обједињен приступ и размјену ажурних и поузданих података о свим регистрованим привредним субјектима, њиховим финансијама и пословању.

- Платформа ће омогућити и креирање и пружање комплексних обједињених прекограничних извјештаја и услуга из свих прикључених регистара у региону, а створиће и основу за креирање глобалних сервиса за све регистроване привредне субјекте - појаснила је Ћетковићева.

Додала је да ће привредницима и другим корисницима бити понуђени нови сервиси и услуге са подацима из других националних регистара.

- Привредницима региона биће доступни комбиновани сервиси и услуге са упоредним пословним информацијама о регистрованим власницима, компанијама и њиховим финансијским показатељима, са микро и макро извјештајима и анализама које обухватају податке и графичке приказе за период од три године - рекла је Ћетковићева и додала да ће услуге бити доступне на српском, енглеском и македонском језику.

Она је навела да привредна друштва у региону не познају државне границе, те из тога произлази потреба да привредни регистри пруже јединствену тачку приступа својим базама података. 

- Побољшање приступа информацијама подићи ће ниво повјерења на тржишту, али и конкурентност, те значајно побољшати прекограничну трговину и инвестиције у региону југоисточне Европе. Највећа корист од тих информација, доступних на једном мјесту, огледа се у чињеници да оне потичу из званичних регистара који представљају најпоузданије базе података - додала је Ћетковићева.

 

Финансирање

Јелена Ћетковић је навела да је портал основан по моделу самоодрживости и да се финансира из накнада од продаје заједничких услуга, без наметања директних трошкова учесницима.

- Приступањем порталу, АПИФ добија нови извор прихода и могућност повећања финансијских ефеката регистара које води - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана