Нову бербу дочекаће пуни подруми

Милијана Латиновић
Нову бербу дочекаће пуни подруми

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона зауставила је пласман вина из Српске, због чега домаћи винари страхују да овогодишњи род неће имати гдје да складиште, те да ће пуних подрума дочекати нову бербу.

Власник Винарије “Анђелић” из Требиња Драган Анђелић каже за “Глас Српске” да је пласман вина потпуно замрзнут у протекла два мјесеца.

- Туризам је стао, угоститељски објекти су били затворени, а своја вина нисмо могли пласирати ни у иностранство. Наши партнери из Кине су јавили да до даљег не треба да очекујемо наруџбу. Вјерујем да ситуација ни за годину неће бити нормализована - рекао је Анђелић.

Нагласио је да сви који имају озбиљне винарије имају и винограде, те да ће имати велике проблеме ако до почетка бербе не успију продати вина.

- Нико од нас нема толике капацитете да уз пуне подруме имамо гдје складиштити и нови род - рекао је Анђелић додавши да је тренутна ситуација у виноградима добра.

Власник и енолог у Винарији “Вукоје” Радован Вукоје каже за “Глас Српске” да је због пандемије дошло до великог застоја у продаји вина.

- Угоститељски објекти су били затворени, туристи су отказали доласке, а у трговинама је била доста слаба продаја вина, што је разумљиво јер су грађанима неки други производи у овој ситуацији били приоритетнији - рекао је Вукоје и нагласио да ће само мали број винара успјети да се избори са новонасталом ситуацијом.

Вукоје сматра да је неопходна помоћ државе да би били заштићени домаћи произвођачи, како тржиште не би преплавило грожђе из увоза или милијарде литара увозног вина које је тренутно вишак на тржишту ЕУ.

Проблеми нису заобишли ни Вински подрум “Поповац”, чији власник Стево Поповац каже да је од појаве вируса све стало.

- Охрабрује нас то што се све помало отвара па очекујемо да продамо колико-толико вина. Биће тешко извући се из ове ситуације - рекао је Поповац додавши да вина углавном пласирају на простору БиХ.

Пред почетак епидемије, додао је Поповац, преговарали су о пласману вина на тржиште Србије, те се надају да ће успјети да постигну договор и да донекле изађу из проблема.

- Подруми су пуни. Уколико не успијемо продати вино, мораћемо смањити приносе у виноградима како бисмо избјегли велику штету. У том случају имали бисмо мање гроздова, али много квалитетнија вина - рекао је Поповац.

Пад пласмана од око 30 одсто у протекла два мјесеца у односу на исти период лани забиљежила је и челиначка винарија “Јунгић”.

- Нема славља ни вјенчања, тако да је пад продаје очекиван. Тек понеку флашу вина продали смо у маркетима, али је то недовољно и пуних судова дочекаћемо бербу, а онда нећемо знати гдје са новим грожђем - рекао је власник винарије “Јунгић” Жељко Јунгић.

Нелојална конкуренција

Драган Анђелић каже да је у прошлој години увоз вина био четири пута већи од извоза.

- Земље региона субвенционишу и производњу грожђа и извоз, тако да ми њима не можемо бити конкуренција. Нисмо у равноправном положају са окружењем и то је велики проблем - рекао је Анђелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана