“Нови Житопромет” враћа на посао старе раднике

Милијана Латиновић
“Нови Житопромет” враћа на посао старе раднике

БИЈЕЉИНА - Предузеће “Нови Житопромет” из Бијељине враћа на посао старе раднике и пуном паром припрема силосе и млинове пред почетак жетве пшенице на семберским пољима.

Рекао је то за “Глас Српске” шеф производње у “Новом Житопромету” Душан Томић подсјетивши да је фирма раније носила назив “Житопромет” и словила за гиганта у млинско-прерађивачкој индустрији, све док се нису почели низати проблеми. Захваљујући правовремено отвореном стечају, додаје Томић, сачувана је имовина, а стопроцентни власник фирме сада је фочанска компанија “Павгорд” која улаже огроман новац како би модернизовала погон.

- Радимо пуном паром. Када смо почели, 1. марта у фирму је ушло двадесетак радника, а у међувремену је запослено још пет и скоро свакодневно позивамо наше људе са бироа како бисмо били у пуном капацитету када почне жетва у јуну. Све су то радници који су послати на биро када је “Житопромет” отишао у стечај - појаснио је Томић и додао да је план инвеститора да запошљавање буде настављено и у наредном периоду, дајући предност бившим радницима који су на бироу.

Нагласио је да већ сада стотињак породица живи од посла који се везује за то предузеће јер је много радника ангажовано на мијењању столарије, изради фасаде, ремонту свих постројења.

- Ратари нас позивају сваки дан и питају хоће ли моћи предати своју пшеницу у наше силосе. Велика је ово прича у Семберији - нагласио је Томић и додао да су све ваге баждарене и спремне за пријем житарица.

Компанија “Павгорд” је 18. јануара ове године купила непокретну имовину “Житопромета” по цијени од 3,1 милион марака и тако постала стопроцентни власник предузећа.

Ова фочанска компанија купила је раније и покретну имовину млинско-прерађивачког гиганта, те уплатила 600.000 марака за доприносе радницима како би им био повезан радни стаж.

Проблеми у “Житопромету” јавили су се 2018. године. Силоси су тада били пуни пшенице, али су погони стајали и скупљали прашину јер ратарима није био плаћен род.

Због неисплаћених плата и доприноса радници су тада ступили у штрајк. До отварања стечаја у децембру 2019. године “Житопромет” је запошљавао 113 радника.

Капацитети

Душан Томић је рекао да је капацитет некадашњег “Житопромета” био 250.000 тона пшенице или 2.500 вагона. Посљедњи пријем жита у том предузећу био је прије три године када је у силосе стигло 120.000 тона пшенице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана