Нови удар на џепове потрошача у Српској већ од сутра: Скачу цијене кафе

Јана Кезић
Нови удар на џепове потрошача у Српској већ од сутра: Скачу цијене кафе

БАЊАЛУКА - Скок цијена кафе на свјетском тржишту већ од сутра осјетиће и становници Републике Српске, који ће за овај производ морати да издвоје око десет одсто више новца.

 

Ни ту није крај мукама потрошача јер би цијене кафе, како наводе произвођачи, могле наставити и даље расти, а главни кривац за то су скупљи транспорт, неповољни климатски услови у Бразилу, који су преполовили овогодишњи род, али и пандемија вируса корона.

Директор пржионице кафе “Минеа” из Градишке Момчило Бањац за “Глас Српске” каже да је цијена минаса, врсте кафе која се највише увози за домаћинство, у истом периоду лани коштала 1.500 долара по тони, док је сада 4.000 долара по тони.

- Кафа је на свјетском тржишту знатно поскупјела у посљедњих осам мјесеци, што је наметнуло поскупљења и код нас, тако да од 1. октобра потрошаче очекују више цијене мљевене кафе - казао је Бањац.

Како додаје, очекује се и други талас поскупљења, јер је цијена кафе на свјетском тржишту “отишла у небо”, а и долар који диктира кретања сировине на свјетском тржишту је скочио.

- Када се сабере ситуација са сушом у Вијетнаму, снијегом и мразом у Бразилу и велико поскупљење превоза, све скупа одражава се на цијену - истиче Бањац.

Из трговачког ланца “Фрукта трејд” из Дервенте, који производи и пакује “РД кафу”, поручују да су им залихе при крају и да је неминовно да ће доћи до поскупљења кафе.

Они који радије пију кафу у кафићима за сада не треба да брину јер су цијене већ високе, па како признају и сами угоститељи, нема смисла да их повећавају.

- Ионако кафа већ кошта двије марке у већини локала, а понегдје и 2,5 КМ. Свако поскупљење негативно утиче на промет. То је максимум који наше тржиште и наша куповна моћ могу поднијети, мислим да неће бити нових поскупљења - рекао је предсједник Удружења послодаваца туризма и угоститељства “Хорека” Далибор Шајић.

Из Удружење грађана “ToPeer” из Добоја поручују да грађани Српске тешко подносе константна поскупљења, а поготово када је ријеч о производима који се стално користе, што је управо и кафа. 

- Економска криза која је произведена самом пандемијом у којој се налазимо скоро двије године наметнула је потрошачима велике трошкове у свим сферама - рекла је у име Удружења грађана “ToPeer” Наташа Ђорђић.

Да цијена кафе константно расте показују и подаци Завода за статистику РС, према којима је килограм овог производа прошлог мјесеца коштао 12,96, а прије пет година 12,32 КМ.

Увоз и извоз

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО), БиХ је за осам мјесеци ове године увезла 14,64 милиона килограма кафе у вриједности од 56,87 милиона КМ.

- У истом периоду лани увезено је 14,007 милиона килограма кафе у вриједности од око 52,93  милиона марака - навели су у УИО.

Према њиховим подацима, БиХ је за осам мјесеци ове године извезла кафе у вриједности од око 809.000  КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана