Нови удар на џепове потрошача у Српској: Кафа опет поскупљује

Јана Кезић
Нови удар на џепове потрошача у Српској: Кафа опет поскупљује

БАЊАЛУКА - Поскупљење сировине за омиљени свјетски напитак на берзанским тржиштима, које обара десетогодишње рекорде, одразиће се и на потрошаче у Српској, који осим већих цијена кафе у трговинама могу то да очекују и у угоститељским објектима.

То ће бити нови удар на џепове грађана у Српској за неколико мјесеци јер је цијена кафе скочила и 1. октобра и то за око десет одсто.

Предсједник Удружења послодаваца туризма и угоститељства “Хорека” Далибор Шајић потврдио је за “Глас Српске” да ће доћи до скока цијена кафе у кафићима.

- Поскупљење ће вјероватно износити од десет до 20 одсто - рекао је Шајић. Додао је да ће сваки угоститељ сам процијенити када ће доћи до корекције цјеновника.

- Не вјерујем да ће се то десити прије Нове године, али генерално ће сви осјетити по својим издацима, односно расходима да ће морати поскупљивати, али не само кафу, него и све остало у угоститељским објектима - казао је Шајић, додавши да на то утиче више фактора, од радне снаге која сада има много боље плате него прије пандемије, па до енергије која је много поскупјела.

Директор пржионице кафе “Минеа” из Градишке Момчило Бањац казао је за “Глас Српске” да је први талас поскупљења већ био, а очекује се и други око Нове године.

- Прво поскупљење је било између 10 и 15 одсто, а исто би се могло десити и сада - казао је Бањац.

Додао је да је кафа берзанска роба и на њену цијену утиче и кретање долара, а до поскупљења је дошло и због лошег овогодишњег рода у Бразилу, као и енормног раста цијена транспорта.

- Доста произвођача је већ дигло цијене, а стандард људи је све угроженији, кафа се конзумира, али у мањим количинама - казао је Бањац и додао да потрошачи најчешће купују домаћу кафу за домаћинство, чија се цијена креће од 15 до 17 КМ по килограму у малопродаји.

Из трговачког ланца “Фрукта трејд” из Дервенте, који производи и пакује “РД кафу”, казали су да се берзанско поскупљење не рефлектује одмах.

- Ми у нашој компанији имамо залихе и за сада не планирамо да дижемо цијене, а шта ће се одвијати у будућност, зависи од  стања на берзи - поручили су из ове компаније.

Извршна директорица Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић казала је за “Глас” да ће сваким новим поскупљењем бити све мање људи у кафанама.

- Кафа је некако позив на дружење, али наша платежна моћ је ипак нешто што диктира све наше одласке било гдје - рекла је Марићева.

Увоз и извоз

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, за 11 мјесеци увезено је 20.970.168 килограма кафе у вриједности од 89.788.582 КМ.

- У истом периоду лани увезен је 19.652.961 килограм кафе у вриједности од 72.603.907 КМ - подаци су Спољнотрговинске коморе БиХ.

Према њиховим подацима, БиХ је за 11 мјесеци ове године извезла 1.558.165 килограма кафе “тешке” 12.548.543 КМ, а у истом периоду лани извезено је 1.456.577 килограма кафе у вриједности од 12.083.821.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана