Нови раст плата чека крај пандемије

Милијана Латиновић
Нови раст плата чека крај пандемије

БАЊАЛУКА - На рачуне привредника у Српској легло је укупно 1,3 милиона марака на име подстицаја за повећање плата запосленима, што је у вријеме пандемије значајна мотивација послодавцима у реалном сектору, који обећавају да ће, чим се криза изазвана вирусом корона смири, поново подебљати износе на рачунима радника.

Према подацима Министарства привреде и предузетништва РС, путем апликације “е-подстицај” захтјев за подстицаје у другом обрачунском периоду, од јануара до јуна, предало је 556 привредника за 20.500 радника.

- Подстицај је исплаћен привредним субјектима у 39 општина у Српској, а посматрано по подручјима класификационе дјелатности, највећи износ исплаћен је привредницима из прерађивачке индустрије, односно 39 одсто укупно исплаћених подстицаја - навели су у ресорном министарству.

Додали су да је у току обрада преосталих захтјева који испуњавају све неопходне услове, те да ће ускоро бити у потпуности реализована исплата подстицаја и тим привредницима, као и да је у овој години буџетом планирано укупно пет милиона за подстицаје.

У министарству подсјећају да је као резултат примјене Закона о подстицајима РС дошло до повећања плата за 20 одсто у односу на износ из марта 2019. године код привредних субјеката који су остварили право на подстицај, као и до раста прихода од доприноса, те повећања броја запослених.

Директор предузећа “Дрвопродекс” Бањалука Дарко Партало рекао је за “Глас Српске” да је та фирма повећала плате запосленима у прошлој години, те да је било стимулација за запослене и у вријеме пандемије.

- Ови подстицаји нам олакшавају и мотивишу нас да чим се епидемиолошка ситуација смири, поново повећамо плате запосленима. Успјели смо сачувати радна мјеста и задржати број запослених, а увјерен сам да ће, како опоравак буде текао, бити простора и за већи раст плата - казао је Партало, нагласивши да су привредници задовољни овом мјером Владе Српске. Он је додао да су се привредници добрим дијелом прилагодили пословању у условима пандемије, те да очекују попуштање мјера и стабилизацију ситуације почетком наредне године.

Власник и директор Фабрике обуће “Санино”, која у Дервенти и Прњавору запошљава око 800 радника, Радован Пазуревић каже да је сваки фенинг који се привредницима дозначи, посебно у вријеме кризе, важан.

- Подржавам ту врсту помоћи коју Влада усмјерава  привредницима и цијеним да је то и те како корисно и да ће заживјети још више када испливамо из кризе. Једва успијевамо одржати ниво радне активности, тако да ћемо о повећању плата размишљати када се производни токови стабилизују - поручио је Пазуревић.

Закон о подстицајима у привреди РС, чија је примјена почела 1. јула прошле године, успоставио је оквир за додјелу подстицаја привредним субјектима с циљем повећања конкурентности и продуктивности привреде у Српској. Законом је предвиђено да привредни субјекти остварују право на подстицај за повећање плата у два обрачунска периода, односно од 1. јануара до 30. јуна и од 1. јула до 31. децембра.

Задржан ниво запослености

Министар привреде и предузетништва РС Вјекослав Петричевић рекао је да је Српска, без обзира на све околности које је изазвала пандемија вируса корона, успјела да одржи исти ниво запослености и да има најмањи број незапослених у региону. Он је рекао да је највећи дио домаће привреде извозно оријентисан и додао да ће опоравак зависити од развоја епидемиолошке ситуације у земљама ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана