Нови одбор одлучује о судбини “Шећеране”

Милијана Латиновић
Нови одбор одлучује о судбини “Шећеране”

БИЈЕЉИНА - Скупштина повјерилаца бијељинске Фабрике шећера пренијела је права одлучивања о судбини тог пропалог предузећа на новоформирани Одбор, који 24. септембра треба да одлучи да ли ће бити настављена продаја имовине “Шећеране” или ће она бити продата као правно лице.

Рекао је то за “Глас Српске” стечајни управник “Шећеране” Небојша Матић, подсјетивши да су након што је фочанска фирма “Павгорд” откупила 63 одсто потраживања, од пет досадашњих повјерилаца четири изгубила тај статус.

- На Скупштини која је одржана у понедјељак формиран је нови Одбор повјерилаца, који чине представници фирме “Павгорд”, предузећа “Електро-Бијељина” и радника. На састанку који је заказан за идућу седмицу биће одлучено шта и како даље. Скупштина је пренијела надлежности у вези са даљим током стечаја на Одбор - појаснио је Матић.

Он је нагласио да је ситуација сада кристално јасна, те да ће стечај највјероватније бити окончан до краја ове године.

- Имамо повјериоца који има 63 одсто потраживања. Никог озбиљнијег од фирме “Павгорд” нисмо имали откад траје стечај. Продаја ће веома брзо бити настављена, да ли само продаја имовине или продаја правног лица остаје да видимо - казао је Матић.

Фочанска фирма “Павгорд” је лани била заинтересована да купи “Шећерану” и за њу је нудила пет милиона марака, али је та понуда тада одбијена. Имовина “Шећеране” годинама је продавана по цијени од десет милиона марака.

Осим Бањалучанина Горана Вајкића, који мјерка “Шећерану” и за њу нуди 6,9 милиона марака, за то пропало предузеће су биле заинтересоване и фирме “Солтист” и “Саријел” из Турске, али у два наврата нису испоштовале прописе и уплатиле депозит, тако да је продаја предузећа Турцима пропала. Послије њих у трку за некадашњег гиганта ушла је и компанија “Нива” из Жабља у Србији, која се бави производњом медицинских средстава од газе и вате. Имали су намјеру да, након што купе фабрику, у њој прошире своју производњу и запосле 100 радника, али је и та понуда пропала.

За “Шећерану” је био заинтересован и потенцијални купац из Кине Драган Гуру Ђурагин, али ни са њим није склопљен посао.

Посљедња на листи заинтересованих за ово пропало предузеће била је фирма “Унимонт” из Лознице, која се бави станоградњом, а с обзиром на то да није уплатила депозит у предвиђеном року, продаја је настављена по цијени од осам милиона КМ. Фабрика шећера зјапи празна већ 12 година.

Запошљавање

Небојша Матић је рекао да се “Шећерана” простире на 15.000 квадратних метара, те да предузећу припада и око 50 хектара обрадиве земље.

- Какав год исход продаје буде, сигурно ће 150 или 200 људи имати шансу да се запосли, без обзира на то да ли буде радила као фабрика шећера или погон за било шта друго и то је у економском смислу велики значај за Семберију - казао је Матић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана