Нове новчанице од 200 КМ у оптицају од сриједе

Срна
Нове новчанице од 200 КМ у оптицају од сриједе

САРАЈЕВО - Централна банка БиХ најавила је да ће од сриједе, 17. августа, пустити у оптицај новчанице конвертибилне марке у апоену од 200 КМ, додатно штампане у овој години, али и истакла да то "нема инфлациони ефекат".

Штампање је извршено у складу са редовним активностима Централне банке БиХ чији је циљ да обезбиједе довољно новчаница одговарајуће апоенске структуре за потребе готовинског промета у БиХ, саопштено је из Централне банке.

Ново издање новчаница замијениће у оптицају оне из претходних издања које ће због дотрајалости бити повучене из оптицаја.

Новчанице претходних издања чији је квалитет задовољавајући у складу са стандардима Централне банке БиХ и даље ће остати у оптицају као законско средство плаћања.

Основна обиљежја новчаница штампаних у 2022. години остају иста као и на новчаницама претходног издања, с тим што је на новом издању назначена бројчана ознака "2022" као година штампања апоена и потпис гувернера Централне банке - Сенад Софтић.

Штампање нових количина новчаница конвертибилне марке нема инфлациони ефекат, јер ниједна КМ неће бити пуштена у оптицај без поштивања принципа валутног одбора, што значи да свака издата конвертибилна марка има покриће у страној валути по фиксном курсу, истиче се у саопштењу.

Новчанице ће у оптицај бити пуштене сукцесивно, односно према потреби, посредством главних јединица и филијала Централне банке БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана