Новац из полиса пребацују у сламарице

Милијана Латиновић
Новац из полиса пребацују у сламарице

БАЊАЛУКА - Животна осигурања у Републици Српској расла су прошле године за око шест процената, а тај резултат био би и бољи да многи грађани нису одлучили да раскину уговоре о животном осигурању и новац уштеђен полисом наставе чувати у сламарицама.

Рекао је то за “Глас Српске” предсједник Скупштине удружења осигуравајућих друштава РС Бојан Поповић, нагласивши да раст од шест одсто није ни близу ономе колико би требало да буде.

- У вријеме кризе људи који су кроз полисе животног осигурања сачували који динар повлаче тај новац, прекидају полисе и настављају да га чувају у сламарицама, да не би, како кажу, доживјели неке непријатности каквих је било деведесетих. Доста људи је у прошлој години прекинуло полисе и повукло новац, зато и раст у сектору животних осигурања у Српској није онакав какав би требало да буде - истакао је Поповић, додавши да ће прецизнији подаци бити доступни половином фебруара, када сви извјештаји буду завршени.

Додао је да је и лани, као и свих претходних година, осигурање од аутоодговорности доминирало и чинило око 67 одсто тржишта осигурања у Српској.

- Иако се из године у годину тај проценат помало спушта, истини за вољу неких значајнијих промјена нема, макар не у значајној мјери у односу на неке развијеније земље - рекао је Поповић.

Подсјетио је да је прошлу годину обиљежио тренд раста исплате клијентима на име накнаде штете.

Поповић је и раније упозоравао на недовољност премије и најављивао да ће морати доћи до корекције тарифа.

- Почетком фебруара затражићемо од регулатора враћање тарифе на стару. Тарифа је 2019. године смањена за десет одсто и најмање што би требало сада урадити јесте да је вратимо за толико процената. То и даље није усклађивање тарифе онако како би стварно требало да буде, али од нечега морамо кренути. Не желимо правити ударе на џеп грађана, али враћање тарифе на старо је неминовност - рекао је Поповић.

Економиста Марко Ђого истиче за “Глас” да ништа од овога не треба да изненађује, јер је прошла година била изазовна и тешка за осигуравајућа друштва.

- Прошлу годину обиљежила је инфлација, а полисе осигурања су конципиране тако да је то комбинација штедње и животног осигурања. У смислу чувања средстава то је неатрактивно јер ту је стопа приноса један или два одсто годишње и када имате годину у којој је инфлација 16 одсто рачуница је јасна, грађани губе 15 одсто вриједности новца који улажу у осигурање. Инфлација је довела до поремећаја и у тој ситуацији полиса постаје скупа - објаснио је Ђого.

Према подацима из ранијих година, у укупном износу обрачунате премије на животна осигурања односило се свега двадесетак процената.

Информациони центар

Говорећи о најављеним измјенама закона који уређује ову област Бојан Поповић је рекао да су у току припреме и да ће кроз неколико мјесеци бити донесен потпуно нови закон.

- Још крајем прошле године почеле су припреме за то. Имали смо већ неколико састанака, размијенили искуства са колегама из Србије и тренутно са Агенцијом за осигурање РС и Министарством финансија радимо на измјенама закона који ће нам дати и основу за формирање информационог центра друштава за осигурање РС - рекао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана