Нова забрана за трупце диже рампу пелету

Милијана Латиновић
Нова забрана за трупце диже рампу пелету

БАЊАЛУКА - Са циљем обезбјеђења неопходних количина за домаћу прерађивачку индустрију, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ припремило је приједлог одлуке о забрани извоза одређених дрвних сортимената, чиме би аутоматски престала да важи претходна одлука којом је рампа била спуштена и за сировину и пелет.

Доношењем одлуке, која би била на снази до 31. маја ове године, била би спријечена и штета у домаћим шумама.

Како је наведено у документу, привремена забрана извоза односила би се на необрађено дрво четинара, бора, јеле и смреке, затим необрађено дрво храста и букве. На основу ефеката ове одлуке Савјет министара би продужавао заштитне мјере.

- Ступањем на снагу ове одлуке престаје да важи Одлука о  привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената и производа од дрвета - стоји у приједлогу одлуке.

Предсједник Асоцијације сертификованих произвођача пелета у БиХ Горан Ивановић рекао је “Гласу” да се нада да ће нови сазив Савјета министара ускоро одржати сједницу на којој ће припремљени приједлог бити усвојен како би коначно била подигнута рампа за извоз пелета.

- Коначно нека добра вијест. Иако поприлично касно добро би дошла да се укине забрана извоза пелета. Већ два мјесеца потражње на домаћем тржишту уопште нема, а десетине хиљада тона стоји на лагерима - рекао је Ивановић, додајући да има упита из иностранства те да се нада да ће укидањем забране извоза успјети колико-толико сачувати производњу. Додао је како очекује да ће с иностраним купцима успјети да постигну договор те да им не враћају уплаћене авансе из прошле године, него да им испоруче пелет чим извоз буде дозвољен - истакао је Ивановић.

Он је упозорио да се на домаћем тржишту већ појавио пелет из увоза.

Предсједник Удружења дрвопрерађивача РС Дарко Партало рекао је да су очекивања од новог сазива Савјета министара БиХ да препозна интересе привреде и грађана и доноси одлуке у складу с тим интересима.

- Поздрављамо приједлог наведене одлуке чијим би доношењем биле обезбијеђене веће количине сировине за домаће дрвопрерађиваче. С друге стране, био би дозвољен извоз готових производа, брикета и пелета. Тренутно сви имамо на лагерима пелет, производња је смањена, домаће тржиште снабдјевено и нема потребе да и даље буде на снази забрана извоза - истакао је Партало и изразио наду да ће у току ове године снабдијевање огревом на домаћем тржишту бити стабилно те да неће бити потребе за увођењем нових заштитних мјера.

Цијена

Влада Српске је лани ограничила цијену тоне пелета на 480 марака плус ПДВ, са циљем стабилизације на домаћем тржишту. Та одлука на снази је до краја марта ове године. Осим тога, Влада је почетком децембра прошле године затражила од Савјета министара БиХ да на 60 дана дозволи извоз пелета, али се од тада ништа није промијенило и забрана је и даље на снази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана