Нова тржишта значе стабилност пословања домаћих извозника

Срна
Нова тржишта значе стабилност пословања домаћих извозника

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да отварање нових тржишта за пласман домаћих производа доприноси стабилизацији и развоју пословања извозно оријентисаних привредника из Републике Српске и Федерације БиХ (ФБиХ).

Он је истакао да је анализа спољнотрговинске размјене БиХ за прва три мјесеца ове године, коју је јуче усвојио Савјет министара на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, показала да извоз у ЕУ чини 74,2 одсто укупног извоза БиХ.

"Европско тржиште је изузетно значајно за наше извознике. Чињеница да је концентрација извоза у ЕУ више од 74 посто говори нам да морамо бити опрезни, јер би евентуални поремећај на тржишту могао проузроковати отежано пословање наше привредне заједнице", истакао је Кошарац у писаној изјави.

Он је додао да с циљем спречавања таквог сценарија Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара континуирано спроводи активности на отварању нових тржишта за домаће производе.

"То је наша базична оријентација и јасно дефинисана политика. Осим држава чланица ЕУ и ЦЕФТА, нама су изузетно важна и тржишта других земаља, јер је неопходно обезбиједити стабилност и убрзани напредак у пословању домаћих извозно оријентисаних компанија", нагласио је Кошарац.

Он је најавио да ће у наредном периоду организовати састанак са највећим извозницима из БиХ, како би се разговарало о досадашњим праксама извоза у ЕУ и могућностима отварања нових тржишта.

Кошарац је истакао да је укупна робна размјена БиХ у прва три мјесеца текуће године износила 7,47 милијарди КМ, те да је вриједност извезене робе била 3,06 милијарди КМ, а увезене робе 4,40 милијарди КМ.

Забиљежен је спољнотрговински дефицит од 1,34 милијарде КМ, а трговински дефицит биљежи пад од 19,4 одсто у односу на исти период претходне године.

У анализи спољнотрговинске размјене БиХ за прва три мјесеца ове године наведено је да у назначеном периоду дошло до повећања укупне спољнотрговинске размјене од осам одсто, раста извоза 16,6 одсто и увоза 2,7 одсто, као и раста стопе покривености увоза извозом 8,3 одсто.

"У посматраном периоду највише смо извозили електричну енергију и то у вриједности од 233,65 милиона КМ, сједала у износу од 143,84 милиона КМ, остали намјештај и његове дијелове у вриједности од 103,96 милиона КМ, те изолирану жицу у вриједности од 103,39 милиона КМ, као и тполо ваљану жицу од жељеза и нелегираног челика у вриједности од 101,64 милиона КМ", навео је Кошарац у писаној изјави.

У прва три мјесеца ове године у односу на исти период прошле године, биљежи се значајан раст извоза отпадака и остатака од жељеза или нелегираног челика од 178 одсто.

Када је ријеч о увозу, у првом тромјесечју ове године, у БиХ су се највише увозила нафтна уља, осим сирових, у вриједности од 278,93 милиона КМ, путнички аутомобили у вриједности од 175,57 милиона КМ, те лијекови у вриједности од 129,92 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана