Нова шанса за смањење дугова

Милијана Латиновић
Нова шанса за смањење дугова

Бањалука - Привредници и јавни сектор у Републици Српској имају нову шансу да додатно смање дуговања кроз четврту овогодишњу рунду мултилатералне компензације, која је јуче почела на Бањалучкој берзи и завршава се у петак.

Према подацима Бањалучке берзе, кроз 14 досадашњих мултилатералних компензација компензовано је око 730 милиона марака. Шансу да тај износ до краја године буде значајно увећан привредници и јавни сектор имају на овој и још двије компензације, које ће бити организоване у октобру и децембру.

На Бањалучкој берзи истичу да је унос обавеза за четврту мултилатералну компензацију почео јуче и завршава се данас у 15 часова. Навели су да заинтересовани могу пријавити обавезе доспјеле до 1. августа ове године.

- У просјеку се на једну компензацију пријави између 900 и 1.000 учесника. Позвали бисмо још једном привреднике и јавни сектор да искористе ову прилику да измире обавезе и наплате потраживања и на тај начин смање неликвидност - навели су у Бањалучкој берзи. 

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић истиче за “Глас Српске” да је комора од првог дана подржавала увођење мултилатералне компензације у Српској.

- Број привредних друштава која пријављују обавезе и потраживања се смањио у посљедњих неколико кругова и мислим да морамо наћи начин како да мотивишемо фирме да учествују и на тај начин испуне и своје законске обавезе. То је добра прилика за измирење дугова у пословним круговима и да тако утичемо на смањење неликвидности предузећа, што је горући проблем привреде - рекао је Рачић.

Подсјетио је да је прва компензација била најуспјешнија, те да су привредници и јавни сектор компензовали тада око 200 милиона марака.

- То показује да има потенцијала и могућности, те да само треба мотивисати привреднике и јавни сектор да пријављују своје обавезе и потраживања - рекао је Рачић.

Иницијатор покретања овог система пребијања дугова била је Привредна комора Републике Српске. Систем мултилатералне компензације заснован је на пријављивању обавеза и потраживања, а иако је то законска обавеза, многи субјекти и даље избјегавају да пријаве обавезе, чиме су умањени и ефекти пребијања дугова.

Закон

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе РС. Само двије године касније закон је претрпио измјене, како би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације, која је одржана у октобру 2015. године, био унапријеђен комплетан систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана