Нова лицитација бијељинске “Шећеране” 2. новембра

Вељко Зељковић
Нова лицитација бијељинске “Шећеране” 2. новембра

БИЈЕЉИНА - Нови Одбор повјерилаца бијељинске Фабрике шећера у стечају одлучио је у петак да поново огласи продају имовине овог некадашњег стратешког предузећа, а лицитација ће, како је најављено, бити одржана 2. новембра.

Према ријечима стечајног управника “Шећеране” Небојше Матића, послије 14 неуспјешних продаја имовине стечајног дужника, нови одбор је одлучио да поново “тестира” тржиште.

- Ако 2. новембра буде изабран нови власник, прекида се стечајни поступак над Фабриком шећера и она ће моћи да почне са радом. Нови власник ће онда одлучити шта и како даље - објаснио је Матић за “Глас Српске”.

Према процјенама из 2016. године, имовина бијељинске “Шећеране” је процијењена на 23 милиона марака. Матић, међутим, наводи како овог пута није одређена почетна цијена имовине стечајног дужника.

Када су у питању услови, односно ко ће све моћи да учествује на овој лицитацији, Матић наводи да то могу урадити сва физичка и правна лица која испуњавају услове, а што, између осталог, значи да ће морати да доставе и потврду да не дугују порез држави.

Поред тога, сва заинтересована правна и физичка лица ће морати да плате 10.000 марака за откуп документације, али и положе депозит у износу од 50.000 марака.

Иначе, Скупштина повјерилаца бијељинске Фабрике шећера недавно је пренијела сва права одлучивања на новоформирани Одбор повјерилаца, који чине представници фирме “Павгорд”, предузећа “Електро-Бијељина” и радника.

“Павгорд” је током ове године за десет милиона откупио дуговања “Шећеране”, односно око 63 одсто од укупних потраживања повјерилаца. Ова фочанска фирма је и раније показивала интересовање да купи бијељинско предузеће и за њега је нудила пет милиона марака, али је та понуда прошле године одбијена. И Бањалучанин Горан Вајкић својевремено је мјеркао “Шећерану” и за њу нудио 6,9 милиона марака, а за њу су биле заинтересоване и иностране компаније “Солтист” и “Саријел”. Послије њих у трку за некадашњег гиганта ушла је и компанија “Нива” из Жабља у Србији, која се бави производњом медицинских средстава. Имали су намјеру да, након што купе фабрику, у њој прошире своју производњу и запосле 100 радника, али је и та понуда пропала.

За “Шећерану” је био заинтересован и потенцијални купац из Кине Драган Гуру Ђурагин, али ни са њим није склопљен посао.

Посљедњи покушај

Посљедња на листи заинтересованих за пропало бијељинско предузеће била је фирма “Унимонт” из Лознице, која се бави станоградњом, а с обзиром на то да није уплатила депозит у предвиђеном року, продаја је пропала. Фабрика шећера зјапи празна већ 12 година.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана